STGM’nin (*) yeni web portalı ve veritabanları, ekibimiz ve STGM ekibinin yaklaşık bir yılı süren yoğun çalışmasının sonucunda 8 Ekim 2020 tarihinde yayına alındı. 4 ekip arkadaşımızın farklı zamanlarda katkı sağladığı ve 1000 saati aşkın planlama, tasarım, önyüz ve arkayüz geliştirme, hata ayıklama süresine ulaşılan bu proje Türkiye’de STK web portalı ve veritabanı geliştirme süreçleri açısından önemli ve çok nitelikli projelerden birisidir.
Yeni sistemin teknik özelliklerine geçmeden önce, bu zorlu çalışmanın kolektif bir emeğin ürünü olduğunu belirtmek isteriz. Uzun ve yorucu çalışmalarımızda her zaman titiz ve çözüm odaklı yaklaşımlarıyla gerçek bir ekip çalışması ortaya çıkaran STGM ekibinin tamamına, özellikle tüm bu süreç boyunca yakın çalışma arkadaşlarımız olan Meltem Çolak ve Özgür Mehmet Kütküt'e teşekkür ederiz. Bu anlamda yalnızca web portalı yenilenmekle kalmadı aynı zamanda başka çalışmalara örnek teşkil edebilecek alternatif bir ortak çalışma modeli hayata geçirdik.
STGM Web Portalı: Yazılımda Esneklik Açısından Bir Başarı Hikayesi
Üst seviye kurumsal çözümler açısından dünyanın lider açık kaynak içerik yönetim sistemi olan Drupal 8 ile geliştirilen bu portal, Binbiriz olarak bugüne kadar geliştirmiş olduğumuz onlarca altyapı içerisinde editöryel açıdan en esnek olanıdır diyebiliriz.
Web sitesinde, editör önceden tanımlanan sayfa şablonlarından istediğini seçerek değişik görünümde açılış sayfaları (landing page) üretebilmekte, seçtiği şablon sayfa yerleşimlerini sayfa özelinde değiştirerek küçük ölçekli değişiklikleri yapabilmektedir. Başka bir deyişle normal koşullarda sayfa yerleşimleri ve farklı tasarımlar için yazılımcıya duyulan gereksinim bu projede büyük ölçüde ortadan kalkmıştır ve bu durum aynı zamanda yayın sonrası ek geliştirme maliyetlerini de düşürmüştür.
Ayrıca Drupal 8 ile gelen ve medya içeriklerinin yönetimi açısında eşsiz olan medya kütüphanesi (media library) kullanımı ile de içerik üretimi düzeyinde büyük esneklikler sağlanmıştır. Sistemde;
- medya içerikleri kategorize edilebilmekte,
- aynı görsel, video, ses dosyası birden fazla içerikte kullanılabilmekte,
- erişilebilirlik, SEO ve çok dillilik açısından görselllerin alternatif etiketleri değiştirilebilmekte,
- videolar mobil uyumlu olabilmektedir.
Sistem editöryel açıdan olduğu gibi yazılımsal açıdan da oldukça esnektir. Eski sitede içerik üretimi ve geliştirmeyi engelleyen bir çok statik özellik ortadan kaldırılarak altyapı çok dinamik hale getirilmiştir. Bu yanıyla ilerleyen süreçlerde çıkacak olası yeni özellik talepleri, yeni veritabanı ihtiyaçları sisteme kolaylıkla eklenebilir olmuştur. Sistem, API öncelikli özelliği sayesinde yeni entegrasyonlar, mobil uygulama geliştirme ihtiyaçlarına hızlı ve az maliyetli olarak yanıt verebilir.
STGM Web Sitesi Artık Çok Daha Modern Bir Görünüme Sahip
Modern bir tasarım günümüz web dünyasının olmazsa olmazlarından biridir. Modern tasarım bir taraftan kurumun marka değerini yükseltirken diğer taraftan kullanıcıların sitede kalma ve içerikleri okuma oranlarını artırır. Erişimin yaklaşık yarısının mobil cihazlardan gerçekleştirildiği günümüzde mobil uyumluluk da bir zorunluluktur.
STGM’nin 10 yılı aşkın süredir kullandığı eski web sitesi yerini modern görünümlü yeni sisteme bırakırken, mobil uyumluluk da sağlanmıştır. Editöryel talepler, son kullanıcı talepleri, yeni altyapıda olması beklenen fonksiyonellikler ve görsel özellikler tasarım öncesinde yapılan bir çok planlama toplantısında değerlendirilmiş, buna uygun olarak tasarım şablonları oluşturulmuş ve bu şablonlardan nihai tasarım geliştirilmiştir.
Çevik geliştirme metoduyla geliştirme sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlar da sisteme dahil edilmiş, tüm görsel tasarım ve önyüz geliştirme aşamalarında kullanıcı deneyimi temel alınmıştır.
İleri Seviye SEO Geliştirmeleri ile Çok Daha Görünür
STGM portalı sivil toplumun düzenli olarak izlediği bir sistemdir. Birçok gönüllü, STK yöneticisi, üyesi sisteme günde birden fazla girmekte sistemde kendi içeriklerini ve duyurularını da paylaşmaktadır. Bu yanıyla portalın düzenli takipçi oranı çok yüksektir. Fakat çeşitli arama motorlarında görünürlük, paylaşılan bu binlerce özgün içerikle örtüşmemektedir.
Yeni altyapıda ileri seviye teknik SEO geliştirmeleri yapılmış, içeriklerin arama motorlarına uygun girilmesine yarayan araçlar eklenmiştir. STGM, SEO geliştirmelerinin sonuçlarını birkaç ay içerisinde alacaktır.
Yüklü Veri Taşımada Eksiksiz Sonuç
Eski web sitesindeki 10.977 Türkçe ve 491 İngilizce içerik veri kaybı olmaksızın yeni sisteme başarıyla taşınmıştır. Taşıma sırasında Eski altyapıdaki sayfa yolları (URL’ler) yeni altyapıya yönlendirmeler olarak eklenmiş, dışarıdan STGM içeriklerine verilen bağlantıların kesintisizliği sağlanmıştır. Eski altyapıdaki görsel, dosya, video benzeri tüm dokümanlar da yeni sisteme ilgili içerikleriyle ilişkilendirilerek eksiksiz olarak taşınmıştır.
Birden Fazla Veritabanının Tek Bir Altyapıda Yönetimi
STGM, 20 yıllık deneyimini sivil topluma çeşitli dijital araçlarla sunmayı hedeflemektedir. Bu hedefin bir parçası olarak yeni altyapıda “Fon Kaynakları Veritabanı” ve “Ağlar - Platformlar Veritabanı” geliştirilmiş ve kullanıcılara sunulmuştur. Yakın zamanda “STÖ Veritabanı” ve “STÖ Akademi Veritabanı” da canlıya alınacaktır.
Sonuç olarak;
STGM portalı ve veritabanlarının geliştirilmesi, ekibimizin teknik bilgi ve deneyimini büyütürken sivil toplum alana da esneklik, modern tasarım, güvenlik, SEO açılarından örnek bir altyapı sunmuştur. Şu an yeni web sitesi alfa sürüm mahiyetiyle küçük ölçekli hatalar içerse de, bu haliyle bir çok açıdan, özellikle editöryel esneklik açısından, Türkiye’de eşsiz bir çalışmadır diyebiliriz.
Siz de dijital dönüşüm yolunda üst seviye kurumsal çözümlere ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
(*) Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), sivil toplum alanında Türkiye’nin önde gelen çatı kuruluşlarından birisidir. 2004 yılında kurulan Merkez, Avrupa Birliği ile ortak yütülen çeşitli projelerle başta hak temelli kuruluşlar olmak üzere tüm sivil toplum alanına destekler vermekte, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı ve STİGM gibi kamu kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütmektedir.