Erişilebilirlik ve Dijital Erişilebilirlik Nedir
Gamze Çalışkan / 21.09.2020

Erişilebilirlik ve Web Erişilebilirliği Nedir?

Erişilebilirlik ve web erişilebilirliği büyük bir kitleyi ilgilendiren iki kavramdır. En basit tanımıyla erişme durumuna, yetisine sahip olmak anlamına gelen erişilebilirlik; engelliler ve yaşlılar başta olmak üzere toplumun her kesiminin her türlü sosyal, kültürel, kamusal araçlara, mekanlara, hizmetlere (eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme, internet vb) engelsiz olarak erişimini ifade eder. Kısaca herkesin her hizmete, ürüne, metaya kolayca ulaşabilmesini erişilebilirlik olarak tanımlayabiliriz.

Web erişilebilirliği / dijital erişilebilirlik ise, bir web sitesinin, mobil uygulamanın veya elektronik belgenin, görsel, işitsel, motor veya bilişsel engelli kullanıcılar, yaşlı bireler de dahil olmak üzere, herkes tarafından kolayca gezinip anlaşılabilmesidir. Dijital cihazlar ve web içerikleriyle başarılı bir şekilde etkileşime girmesi için engelli bireye yardımcı olacak birçok yardımcı yazılım ve donanım aracı bulunmaktadır. Bu cihazlara uyumlu altyapılar geliştirilmesi de web erişilebilirliğin amaçlarından biridir.

Görme zorluğu yaşayan bireylerin web üzerindeki içerikleri anlayabilmesini sağlayan ekran okuyucular, görselleri anlayabilmek için alternatif metinler, işitsel sorunları olan bireylerin web içeriklerini anlayabilmesi, okuyabilmesi için altyazılar, renk körlerine uygun tasarım geliştirme gibi birçok etkeni erişilebilirlik standartları tarafından belirlenmiş ve bu standartlar yasal mevzuatlarla da zorunlu kılınmıştır.

Web Erişilebilirliği Neden Önemli

Engelliler için erişilebilirlik dünyaya açılmanın en önemli unsurundan biridir denebilir. Bu nedenle erişilebilirliğe uygun sistemler kullanılması her açıdan önemlidir. Özellikle dijital dönüşüm çağında,

  • herkese hitap edebilmek,
  • pazar alanını genişletmek,
  • yasal düzenlemeler,
  • insan hakları,
  • değişen ve gelişen teknoloji

gibi birçok etkenden dolayı dijital erişilebilirlik önemli bir noktada bulunmaktadır.

Binbiriz olarak dijital erişilebilirlik konusuna ayrıca önem veriyor, bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Konu ile ilgili daha detaylı bilgileri içeren yazılarımızı,

okuyabilir, Web Erişilebilirliği / Dijital Erişilebilirlik Danışmanlığı, Erişilebilirlik Testi / Analizi / Raporu çözümlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynakça:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Accessibility
  2. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Learn/Accessibility/What_is_accessibility
  3. https://adaptagency.com/blog/why-web-accessibility-so-important
  4. https://whatis.techtarget.com/definition/digital-accessibility
  5. https://www.codecademy.com/articles/what-is-digital-accessibility

Web Erişilebilirliği Uygulama Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content