Binbiriz web sitesi mobil uyumluluk
Gamze Çalışkan / 10.09.2020

Mobil Uyumluluk / Responsive Tasarım Nedir?

Mobil cihazlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası oldu diyebiliriz. Hemen herkesin bir akıllı telefona, tablete vb. teknolojik cihazlara sahip olduğu günümüzde birçok ihtiyaç artık bu cihazlar üzerinden sağlanıyor. Bu sebeple hedef kitleye masaüstü bilgisayarlara ek olarak, mobil cihazlar üzerinden ulaşmak kaçınılmaz oldu. Herhangi bir sitedeki herhangi bir sayfanın eğer sadece masaüstü kullanım için tasarımı yapıldıysa, bunun mobil telefonlarda veya tabletlerde kullanımı zor olabilir hatta mümkün olmayabilir. Kullanıcılar mobil uyumlu olmayan sitelerden hemen çıkıyor. Kullanıcı deneyimi açısından önemli bir eksi puan olan bu durum ziyaretçiyi siteden soğutur ve kuruma prestij kaybettiriyor.

Kullanılabilirliğin rahatça sağlanabilmesi için ise görsel tasarımın tüm cihazlar düşünülerek geliştirilmesi, yazılım performansının tüm cihazlar için iyileştirilmesi gereklidir. Bu şekilde mobil cihazlar temel alınarak ortaya çıkarılan ürünler, dijital çağda sisteminizin görünürlüğü açısından büyük önem taşımaktadır.

Dijitalleşmede Mobil Uyumluluk

Yapılan anketlere göre 2020 yılında, dünyadaki akıllı telefon kullanıcılarının sayısının 2019'a göre yüzde 9,3 artışla 3,5 milyar olacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca 7,7 milyar kişilik mevcut küresel nüfusun akıllı telefon penetrasyon oranının yüzde 45,4 olduğu düşünülüyor ve bu da dünyadaki her 10 kişiden dördünden fazlasının şu anda bir akıllı telefon kullandığı anlamını taşıyor. Yapılan farklı araştırmalara göre ise Şubat 2019 itibarıyla, mobil cihazlar dünya genelindeki web sayfası görüntülemelerinin yüzde 48'ini oluşturuyor (6-7-8)*. Ayrıca Mayıs 2020'deki araştırmaya göre tabletler hariç mobil cihazlar dünya genelindeki web sayfası görüntülemelerinin yüzde 50.44'ünü oluşturuyor. Asya'daki web sayfası görüntülemelerinin yüzde 60,19'undan fazlası ise mobil aracılığıyla oluşturuldu (9)*.

Bu verilere bakıldığında söylenebilir ki artık mobil uyumlu olmayan her şey görünürlüğünü kaybetmek üzere. Mobil uyumluluk özelliği sistemler geliştirilirken mutlaka talep edilmelidir.

Kamu veya özel kuruluşlar, farklı sektör ve alanlarda farklı ölçekte yer alan işletmeler;

  • hedef kitleye daha hızlı ulaşma,
  • daha fazla yeni kişiye ulaşma,
  • faaliyetlerini daha kolay duyurma,
  • kullanıcı deneyimini artırma,
  • ziyaretçilerinizin sayfanızda rahat dolaşımını sağlama,
  • satışları artırma
  • kullanıcı memnuniyeti,
  • kullanıcı bağlılığı,
  • her an ulaşılabilir olma,

gibi eylemler için mobil uyumlu siteler kullanmak zorunda. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını öğrenmek ve mobil uyumlu olmayan sitelerinizi nasıl mobil uyumlu hale getirilebilir konusunu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

*Kaynakça:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Responsive_web_design
  2. https://www.nngroup.com/articles/responsive-web-design-definition/
  3. https://www.studiopress.com/beginners-guide-responsive-design/
  4. https://www.thryv.com/blog/what-does-mobile-friendly-mean-6-definitions/
  5. https://www.techopedia.com/7/30063/networking/what-does-mobile-compatible-mean
  6. https://www.statista.com/topics/779/mobile-internet/
  7. https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/
  8. https://www.oberlo.com/statistics/how-many-people-have-smartphones
  9. https://www.statista.com/statistics/306528/share-of-mobile-internet-traffic-in-global-regions/

Mobil Uyumlu Uygulama Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content