Arama Motoru Optimizasyonu / SEO Nedir?
Gamze Çalışkan / 07.08.2020

Arama Motoru Optimizasyonu / SEO Nedir?

SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu; Google, Yandex, Bing, DuckDuckGo gibi arama motorlarının web sitesinizi daha kolay tarayarak, arama sonuçları listelelerinde daha yukarıda bir sırada bulunmasını sağlar. Site içi ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Site içi SEO web sitesinin link, resim, metin, dosya gibi ögelerinin kolay indekslenmesini hedefleyen sitenin önyüz ve arkayüzü kod yapısı düzenlemelerdir. Site dışı SEO ise daha çok backlink oluşturulması, sosyal medya paylaşımları, arama motoru reklamlarını ve tanıtımları içeren çalışmalarıdır.

SEO Neden Önemli ve Gereklidir?

Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan birkaç veriye baktığımızda;

  • İnsanların % 90’ından fazlası internette aradıklarını bulmak için bir arama motoru kullanarak arama yapıyor,
  • Ortalama bir kişi her gün 3 ile 4 arasında arama yapıyor,
  • Arama yapan biri sorgularında ortalama olarak 3 kelime kullanıyor,
  • Organik Sea ve PPC reklamlarını birleştiren pazarlamacılar, tek bir teknikten elde edilen sonuçlara kıyasla % 25 daha fazla tıklama ve % 27 daha fazla kar elde ediyor.
  • Sadece Google arama motorunda yılda 2 trilyon arama yapılıyor.

İnternet çağı olan günümüzde insanlar aradıkları bilgiyi ilk olarak arama motorlarında aratıyorlar denebilir. Bilgiye ulaşmak için arama motorları yoğun şekilde kullanılıyor, genellikle ilk sıralarda çıkan sayfalara bakılıyor ve diğer sıralara göz atılmıyor. Yani karşımıza çıkan ilk birkaç sıralamadaki bilgiden fazlasına bakmıyoruz. Bu durum; arama motoru dostu web sitesinin ne derece önemli ve gerekli olduğunu ortaya çıkarıyor. Web sitenizin SEO puanı iyi olmaz ise hedef kitlenizden uzaklaşıyorsunuz. Yapılan aramalarda sıralamaya girmemeniz, bilinirlik oranında düşük seviyelerde kalmanıza ve maddi açıdan zarar etmenize neden oluyor.

Google'daki Görünürlüğüzü Artırmak

Sonuç olarak; Google ve diğer arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda çıkma çabası günümüz dijital pazarlama çalışmalarının odağında yer almaktadır. Google'da üst sıralarda çıkma çalışmaları sanılanın aksine zor, uzun soluklu ve profeyonel bir çalışmayı gerektirir. Profesonel olarak yapılacak gereksinim analizleri, teknik SEO iyileştirmeleri ve sitedışı SEO çalışmaları ile web sitenizin trafiğini artırdığınız gibi, marka değerinizi ve ticari faaliyetlerinizi de artırmış olacaksınız. Bu alandaki çözümlerimiz ile doğru hamleler yaparak hedeflerinize ulaşmanız için bizimle iletişime geçiniz.

Kaynaklar:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu
  2. https://99firms.com/blog/search-engine-statistics/

SEO Hizmeti Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content