Kurumsal Uygulamalar için Drupal Neden Mantıklı?
Özgün Baştaş / 18.05.2016

Kurumsal Uygulamalar için Drupal Neden Mantıklı?

Aşağıdakiler arasındaki ortak nokta ne olabilir?

  • En İyi Medya ve Eğlence Şirketlerinin %50'sinden fazlası
  • En iyi 8 üniversitenin 7'si
  • En iyi 12 Teknoloji Şirketinin 9'u
  • En büyük Yaşam Bilimleri Şirketlerinin %33'ü
  • En iyi Finansal Servis Şirketlerinin %50'si

Sıralanan tüm bu yapılar, kurumsal uygulamalarında teknoloji platformu olarak Drupal'ı kullanıyor. En iyi bilinen isimlerden GE, sunduğu esneklik ve beceri kabiliyeti, merkezileştirilmiş bir platforma daha hızlı entegrasyonu nedeniyle Drupal’ı seçerken; NBC Spor, haber ve eğlence sitelerini yine bu sistem üzerinden standartlaştırılmış bir platform olarak yürütüyor. Bu platformu kurumsal uygulamanız için bir teknoloji omurgası olarak kabul ettiğiniz noktada, ‘sadece bloglar için kullanışlı’ ’güvenli değil’ ya da ‘yeniden şekillendirmeye uygun değil’ gibi şeyler duyabilirsiniz. Aslında bu asılsız söylentileri daha önce tartışmıştık. Biz de bu paylaşımda Drupal’ı kurumsal uygulamalar için ideal bir platform yapan anahtar özelliklerden bahsedeceğiz.

Drupal, Kurumsal Uygulamalara Entegre Edilebilir

Temel kurumsal uygulamanıza entegre etmeniz gereken çeşitli özel sistemleriniz mi var? Drupal bu gibi çoklu entegre noktalarıyla başa çıkabilir. Yetenekli bir geliştirici, isteğe göre hazırlanmış entegre noktaları oluşturmak için, yazılım iskeletini yapılandırmakta ve 3. parti platformlarla bağlantılandırmakta güçlük çekmez. Enterprise Service Bus(ESB) modeli ile entegrasyon, sistemin sağladığı ölçeklenebilirlik sayesinde daha kolaydır. Geliştiriciler, kullanıcının tek bir nokta üzerinden birden fazla sistem içerisindeki çoklu veri kümesi ile etkileşimde olabileceği, merkezi bir gösterge tablosu oluşturabilirler. 100 bini aşkın üyeye sahip topluluğu; Salesforce, MailChimp ve HubSpot gibi popüler sistemlerle iletişim için düzinelerce hazır API çatısı geliştirmiştir. Dahası, SOAP ya da REST’e dayanan özel entegrasyonları yapılandırmak için çeşitli eklentiler de bulunmaktadır.

Drupal, Güvenlidir ve Erişim Kolaylığı Sağlar

Bu güçlü içerik yönetim sistemi yöneticilere, yeni kullanıcılar oluşturulmasında ve kullanıcı izinlerinin yönetilmesinde kullanılan bir yönetim arabirimi sunar. Yöneticiler, sadece belirlenmiş kullanıcıların uygulamanın kısıtlı erişimine ulaşmasına izin vererek, her bir kullanıcı rolü ya da grup için ayrı kullanım izinleri atayabilir. Bazı kullanıcıların birlikte çalışmasına izin verilebilir. Yöneticilerin, sitedeki bir sosyal içeriğin "oluşturma, görme, yayınlama, yönetme ve kontrol etme" yetkilerine tam erişimi vardır. Güçlü iş akış kapasitesine sahip bir uygulama "iş akışlarının, yazarların ve editörlerin rollerine göre içeriğe erişimi garantiye alınarak" geliştirilebilir. Güçlü sürüm belirleme kapasitesi içerik yönetimini ve göz atmayı kolaylaştırır.

Konu güvenliğe gelince, Drupal kurumsal seviyede güvenlik sunar. Sistem API’ları halihazırdaki yapıları ile kullanıldıklarında zaman güvenli olmak üzere tasarlanmışlardır. Drupal API; SQL Injection, Cross Site Scripting, Session Management ve Cross Site Request Forgeries gibi güvenlik açıkları için standart çözümlere sahiptir. Ayrıca Drupal Security’ye bağlı olarak iş yapan, dünyanın önde gelen güvenlik uzmanlarının oluşturduğu bir ekip de test, değerlendirme ve adresleme amacıyla nöbetçi olarak hizmet vermektedir.

Drupal Ölçeklenebilirdir

Büyük kurumlarda genellikle, kurumsal websiteleri, her bir sitenin tek bir amaca hizmet ettiği bir çok siteye ayrılır. Aynı zamanda, bu sitelerin müşteri etkileşimlerinin birbirleri üzerinden ilerlediği durumlarda ortaklaşa çalışmaları gerekir. Bu, birçok kullanıcıya bağlı kullanıcı bilgisinin, rolünün ve içeriğin siteler içerisinde senkronize olması anlamına gelir. Sistem API’ları ve modülleri, sunuculardan birinin kapanması durumunda bile, sunucular arası iletişim sorunlarıyla kolayca baş edebilir. Bu da yapıya devasa bir ölçeklenebilirlik kapasitesi verir. Böylece, kullanıcılar kolayca farklı sunucular üzerindeki farklı sitelerinde durumun farkına bile varmadan hareket edebilirler.

Drupal Topluluğu Güçlüdür

Topluluğun, GNU/Linux topluluğunun neredeyse iki katı büyüklükte olması, Drupal'ı dünyanın en büyük özgür yazılım kod platformu haline getirmekte. Şu an için dünyanın 195 farklı ülkesi tarafından sahiplenilmiş olup 1,500,000'dan fazla sitede kullanılmakta. Mayıs 2016 itibariyle ise 101 bin geliştirici ve geliştirilmiş 34 binden fazla eklenti barındırmakta. Topluluğunun geliştiricileri çeşitli forum ve topluluklarda insanlara yardım etmeye hazır bir şekilde etkin olarak rol almakta. Geliştirilen uygulamalar konusunda kurumsal firmalara, mimarinin oluşturulması, geliştirilmesi ve desteklenmesi için hazır olan binlerce danışman ve uzman bulunmakta.

Drupal Maliyet Tasarrufu Sağlar

Georgia Technology Authority, 5 yılda 55’ten fazla websitesinin eski sistemlerinden Drupal’a geçişiyle 4.7 milyon dolar tasarruf ortaya koydu. Sistem çekirdeği birçok web uygulaması tarafından zorunlu görünen - temel geliştirme işlevselliğinde çok büyük oranda zaman tasarrufuna yardım eden- işlevsel çoğunluğu sağlar. Gereksinime göre karmaşık veri modeli, iş akışı ve ekran akışı oluşturmak için kullanabileceğiniz binlerce hazır eklenti bulunmakta. Projeye özel fonksiyonlar için API kullanılabilir ve özelleştirilmiş bir eklenti geliştirebilir. Ayrıca kurumsal uygulamanızın mobil uyumlu (responsive) tasarıma gereksinimi varsa ya da mobil uyumlu olması gerekiyorsa, bu alanda da oldukça başarılıdır. Drupal 8’le birlikte gelişmiş yazarlık deneyimi, mobil öncelikli (mobile first) yaklaşım, çok dillilik ve yerelleştirme desteği, hatta entegrasyon desteği gibi özellikler de sistem çekirdeği içine eklenmiştir.

"Drupal Enterprise Applications - Why It Makes Sense?" başlıklı yazıdan çevrilmiştir:

Drupal Çözümlerimiz

Drupal Geliştirme Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content