Drupal Kullanarak Dijital Pazarlama Platformu İnşa Etmek
Özgen Aydoğan / 11.02.2016

Drupal Kullanarak Dijital Pazarlama Platformu İnşa Etmek

Pazarlama yıllar içinde hedef kitlenin durmadan değişen tercihleri ile evrimleşti. Hedef kitlenin internete kaymasıyla, pazarlamacılar bu doğrultuda dijital mecralara ağırlık verdiler. Pazarlamanın temel amacı talep yaratmak ve bunun için hedef kitlenin ilgisini çekmek, onların ihtiyacına ve gereksinimlerine hitap etmektir. Pazarlama, websitesinin en önemli bölümlerinden birine sahiptir: şirketin yüzüne. Web sitesi ise yalnızca aygıtlardan ve hedef kitle için 7 gün, 24 saat, 365 gün boyunca erişilebilen bir yapıdan ibaret değildir; dolayısı ile asıl anlamını web üzerinde bir "Dijital Pazarlama Platformu" olmasıyla kazanır. Binbiriz olarak kendi web altyapımız olan Drupal'ın bir platform olarak kullanımına geçmeden önce dilerseniz dijital pazarlama platformunu kavramını biraz daha açalım:

Dijital Pazarlama Nedir?

Bu yüzden soru “dijital pazarlama nedir?” olmalıdır; dijital pazarlama hedef kitleye çeşitli dijital mecralar üzerinden ulaşmanın bir yoludur. Başlangıçta pazarlamacılar “bütün kitleler için tek bir mesaj yaklaşımı” nı izlediler fakat dijital pazarlamanın gelişiyle artık mesajı kitlelerin beklentisine göre şekillendirebilme potansiyeline sahipler.AIDA - Attention, Interest, Desire & Action (Dikkat, İlgi, İstek ve Eylem), hedef kitlenin seçim yaparken geçtiği aşamalardır. Dijital pazarlama vasıtasıyla tüm aşamalardaki mesajların özelleştirilmesi ve müşterilerin istenen ürüne yönlendirilmesi pazarlamacılar için hayati bir önem taşır.

Dijital Pazarlama Platformu, web sitesini merkez alan bütünleşik bir platformdur. Bu platform, aynı anda hedef kitleye mesaj verirken onun hakkında bilgi edinmek için çeşitli araçlara sahip olmalıdır. Dijital Pazarlama Platformu dijital mülklerin yaratılması ve yönetilmesine, verinin yönetilmesine, diğer partnerler ile uyumlu çalışmaya ve kampanyaların uygulamaya geçirilmesine olanak verir.

Dijital Pazarlama Platformu’nun olmazsa olmaz birkaç öğesi şunlardır:

  1. Kullanıcıların site üzerindeki dağılımını ve siteyi nasıl kullandıklarını anlamak için: Web ve Web Analytics Sistemleri
  2. Kitle ile sosyal mecralarda iletişimde olmak için: Sosyal Medya Entegrasyonu
  3. Pazarlama işlerini kolayca yönetmek ve düzenlemek için: Pazarlama Otomasyon Yazılımı
  4. Büyüme odaklı kampanyaları hayata geçirmek: Elektronik Posta Kampanya Aracı
  5. Popüler sitelerde içerik yayınlamak için: İçerik Eşitleme Araçları

Drupal - Dijital Pazarlama Platformu İçin En Uygun Seçenek

Drupal, dünyanın her yanından etkin ve çeşitli insanlardan oluşan bir toplulukça oluşturulan, kullanılan ve desteklenen açık kaynaklı bir web içerik yönetim platformudur. 230 ülkede, 181 dil konuşan, bir milyondan fazla insan Drupal’a güç vermektedir. http://www.drupal.org/ adresinden indirilmeye hazırdır ve pazarlamacılara sınırsız çeşitlilikte içerik yayınlama, yönetme, düzenleme gücünü ve esnekliğini sağlamaktadır.

Drupal tabanlı bir Dijital Pazarlama Platformu; şirketlerin marka bağlılığı oluşturmalarına, talep yaratmalarına ve dijital kullanım alanını en geniş hedef kitleye yaymalarına destek olur. Dijital Pazarlama Platformu’na güç aktararak; pazarlamacılar kullanıcı açısından zengin deneyimler yaratabilirler, hedef kitle ile daha sağlam bağlar kurabilirler, daha fazla beklentiyi müşteriye çevirebilirler ve bir sonraki etkileşim noktasına dair özelleştirmeler yapmak için gerekli bilgiyi edinebilirler.

Dijital Pazarlama Platformu olarak hizmet veren Drupal şu olanakları sağlar:

  • Drupal tabanlı bir website entegrasyonu ile şu araçları kullanabilirsiniz;
    • Pazarlama otomasyon araçları: Act-On, Marketo ve HubSpot
    • Sosyal medya kanalları: Facebook, YouTube, Google+, Twitter ve diğerleri
    • Web analytics: Google Analytics, Omniture ve PPC
    • E-posta pazarlama araçları: Constant Contact ve MailChimp
    • İçerik Dağıtım ve Eşitleme: RSS ve Outbrain
    • CRM Entegrasyonu: Salesforce ve Sugar CRM
    • ERP ve ECM: SAP ve Alfresco / Documentum
  • Mobil uyumlu tasarım (responsive tasarım)
  • Bilişim ekibine gerek duymaksızın diğer çalışanların içeriği oluşturabilmesi ve değiştirebilmesi
  • SEO (arama motoru iyileştirme) konusunda kolaylık
  • Microsite’lerin geliştirme ve yönetiminde kolaylık
  • Bulut teknolojilerine hazır altyapı

Drupal tabanlı bir web sitesi Dijital Pazarlama Platformu olarak çalışırken çok çeşitli araçları ve uygulamaları entegre bir biçimde kullanır ve pazarlamacılara gelecek planları için bilgi sağlar.

Yazının orjinali için http://www.cignex.com/blog/building-digital-marketing-platform-using-drupal adresine bakabilirsiniz.

Drupal Geliştirme Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content