NASA, ana web sitesi olan nasa.govile birlikte 100’den fazla site ve uygulamayı buluta ve Drupal içerik yönetim sistemine taşıdı. Üstelik bunu yaparken milyonlarca dolarlık tasarruf sağladı.
Bu taşınma hala süregelmekte olan önemli gelişmeler göstermiştir ve rakamlar değişmeye devam etmektedir. Ayrıntıları aktarmak üzere, NASA Web Servisleri Yöneticisi Roopangi Kadakia, InformationWeek'e bir röportaj verdi. Aşağıda o röportajı alıntıladık.
“Size net bir sayı versem yanlış olur. Ancak daha standartlaşmış, sanallaştırılmış bir ortama taşınırken ve açık kaynaklı yazılım kullanımını artırırken, NASA'nın operasyon ve data altyapısının bakım masraflarını %25 oranında azaltmayı başardık.” diyerek sözlerine başlayan Kadakia, "Sadece web sitesinde, operasyon ve bakım giderleri için %40 daha az ödüyoruz.” diye ekledi.
Web siteleriyle birlikte, yaklaşık 65 iş uygulamasını da taşınma kapsamına aldılar. Bir çok NASA sistemi "daha iyi bir sözcükle anlatılamadığından, gereğinden fazla yapılandırılmış (over-architected)”tı.
“Sunucular kullanıldıkları iş için fazlasıyla büyük geliyorlardı. Sanal bir ortamda, sunucuların boyutlarını, kullanılan uygulamanın gereksinimi kadar boyutlandırmak olanağı yakalanmış oldu. Hem maddi anlamda bir kazanımınız oluyor hem de herhangi bir performans sorunu yaşamıyorsunuz."
NASA’nın hedeflerinden en büyüğü, kendi web sitesini açık kaynaklı Drupal platformuna dönüştürmesi oldu
WestPRIME sözleşmesinin bir parçası olarak NASA, 110 internet sitesi ve uygulamanın, bulut ortamına 22 hafta gibi kısa bir sürede taşınmasına önderlik etmesi için bulut göçü alanında uzman bir kurumla anlaştı. Kadakia’nın söylediğine göre o zamandan bu zamana bu servislerin toplam sayısı 150’ye ulaştı. Toplamda yaklaşık olarak, 1500 internet sitesi ile 2000 intranet ve extranet’e varan işin henüz başlangıç aşamaları geride bırakılmış durumda. NASA’nın hedeflerinden belki de en büyüğü, bir milyondan fazla web içeriğine sahip olan kendi web sitesini, bulut ortamına taşımaktan çok, açık kaynaklı Drupal platformuna dönüştürmesi oldu. “Bu işteki en zorlayıcı etmen zamanın kısıtlılığı oldu. Süreci olabildiğince çabuk bitirmek istedik.” diyerek sürecin aşamalarını açıklıyor Kadakia.
Space Station Live, NASA web sitelerinin canlı veri ile bütünleşmesinin en iyi örneğidir. Bu uygulamada, astronotların hareketleri ve deneyimleri canlı verilerdir. Ana site olan nasa.gov, daha önce özel mülk bir yazılımla geliştirilmişti ve bu işi çok da iyi yürüttüğü söylenemezdi.
NASA, Drupal’ı web içerik çeşitliliği ve uygulamalar için en esnek içerik yönetim sistemi olarak kabul ediyor
NASA pratik olduğu durumlarda açık kaynak kullanmayı zorunlu kılıyor. Yine NASA, Drupal’ı web içerik çeşitliliği ve uygulamalar için en esnek içerik yönetim sistemi olarak kabul ediyor. Drupal'ın göreli olarak yapılandırılması ve geliştirilebilmesi daha kolay. Marshall Uzay Uçuş Merkesi gibi bazı NASA ekipleri bu kolaylıkları deneyimledi. Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinden canlı yayın gösteren Space Station Live gibi birçok NASA web sitesi; halkla ilişkiler ve pazarlama sitelerinden daha çok veri güdümlü siteler biçimindedir.
nasa.gov’u Drupal’a taşımak, on yılların web içeriğini yeniden biçimlendirmek anlamına geliyordu. Kadakia "Özel mülk olan ve artık desteklenmeyen içerik yönetim sisteminden bir veri dökümü alındı ve haftalar içerisinde NASA iletişim ekibini şaşkına çeviren biçimde, bulut için optimize edilmiş bir Drupal kurulumuna aktarıldı" dedi." Bu olay, yüklenici için NASA kültürünü anlamak konusunda iyi bir deneyimdi ve NASA'nın internet sitelerini kullanan insanların ne istediklerine dair net bir fikirleri olmasına yardım etti" dedi.
Kadakia, “Her program ve proje özel olduğunu düşünür, siz de bunu ortadan kaldırmak istemezsiniz. Aynı zamanda uygun bir denetim de devreye sokulmalı. Tüm bunları yaparken de, gider verimliliğinin kötü bir şey olmadığını gösterebileceğimden emin olmak istedim. Dayatılan bütçe kısıtlamalarına rağmen bunu yapabileceğimizi gördük.” diye ekledi.
Kaynak: InformationWeek