Yüksek öğrenim alanındaki önde gelen okullar arasında Drupal kullanmak, uzunca bir süredir popüler bir seçenek olmuş durumda. Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Brown Üniversitesi, Rutgers Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Prince Edward Island Üniversitesi, Karlstad Üniversitesi, Bentley Üniversitesi, Waterloo Üniversitesi ve Yale Üniversitesi gibi yüzlerce yüksek öğrenim kurumu Drupal'ı içerik yönetim sistemi olarak tercih ediyor. Çünkü bu platform, öğrencilerin, fakültenin, mezunların ve komitelerin, şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya yeten bir sistem.
Neden mi? Gelin en çok öne çıkan 10 nedeni birlikte inceleyelim.
Yüksek Öğrenimde Drupal Kullanmanın Başlıca 10 Nedeni
1 - Çoklu Site Fonksiyonelliği
Çok çeşitli amaçlarda hizmet sunan üniversitelerin pek çoğu, çok boyutlu web siteleri kullanır. Kurumlar, Drupal’ın yapısında bulunan çoklu site işlevselliğini güçlendirerek, departmanlarına oldukça zengin bir araç kutusu sunar. Ayrıca, tek bir sistem üzerinden öğrencilerle, personelle ve diğer kullanıcılarla iletişimde bulunmak için sistem çekirdeğindeki ilgili medya biçemlerini kullanırlar.
Bu çoklu site özelliği, kurumlara, bireysel departmanların kontrol ve yönetimini merkezde toplayarak, birbirinden bağımsız web sitelerini yayınlama olanağı tanır. Bu kontrol yapılandırması Bilgi İşlem Birimi'nin, idari destek işini önemli ölçüde azaltır. Open Atrium gibi üniversiteler için özelleşmiş olan kimi dağıtımlar, herhangi bir eğitim kurumu için kurum içi işbirliği ağı kurmanıza olanak sağlar.
2 - Kolaylıkla Yapılan Mobil Uyumlu Tasarım (Responsive Design) Uygulamaları
Üniversite öğrencileri ile yapılan anketlerde, akıllı telefon kullanımı oranlarının yıldan yıla yükseldiğine tanık olunuyor. Drupal 7 ve 8 sayesinde, akademik kurumlar, hızla ve kolaylıkla bu yeni duruma ayak uydurabilirler. Öğrenciler başta olmak üzere, değişik kullanıcı rolleri için siteleri daha rahat gezilebilir hale getirebilirler. Üstelik, yönetsel işlevler için, tablet ve akıllı telefonlar üzerinde daha fazla iyileştirilmiş arayüzler üretmek oldukça kolaylaşmıştır.
3 - İş Akışı Eklentileri
Workflow (iş akış) eklenti ve özellikleri, üniversitelere için yayınlama sürecini gerçek anlamda yönetebilecekleri ve denetleyebilecekleri bir içerik yönetimi özgürlüğü tanır. Her bir içerik operasyonu ya da fonksiyonu için parça duyarlığında bir kontrol arabirimi bulunur.
İş akışısında ilerlenen her adımda, çalışanlar görevlerini tamamladıklarına dair bilgilendirilebilirler (düzenlemek, revize etmek, yeniden yazmak, yayınlamak gibi). Bu kontrol, takım üyelerini, görevlerini hatalı sürümler üzerinden devam ettirerek yaptıkları bir çalışma biçiminden uzak tutar ve projeleri ilerletmeye yönelik olarak çalışır.
4 - İçerik ve Kullanıcı Erişim Denetimleri
İçerik ve kullanıcı erişim denetimi ile, site yöneticileri, erişim düzeyleri, işlevler ve roller gibi alanlarda değişiklikler yaparak, ayrıcalıklı gruplar oluşturabilir. İzin setleri içerikleri düzenleme ve yönetme gibi bazı görevlerin sorumluluklarını farklı kişi ve gruplara dağıtarak, Bilgi İşlem Birimi'nin iş yükünü azaltmaya yardımcı olur. Bu gibi avantajlar özellikle öğretim akademik kadro, öğrenciler, mezunlar ve ziyaretçiler gibi çeşitli kullanıcı gruplarının olduğu, farklı erişim alanlarını zorunlu kılan üniversite sitelerinde oldukça kullanışlıdır. Domain Access eklentisi çoklu siteler arasında hızlı içerik paylaşımını etkinleştirirken, site sahiplerine, farklı üniversite portallarındaki kullanıcıları ve yapılandırma seçeneklerini paylaşma olanağı sağlar.
5 - Çok Dilli Olma Şahaneliği
Sistemin altyapısında öğrenci gruplarının gereksinimlerini karşılamak için, sitenizde kullanabileceğiniz 110'dan fazla dil fazla seçeneği bulunuyor. Bu seçenekler, uluslararası öğrenci toplulukları, küresel etkinlik iletişimi, çalışma odakları ve bir çok başka konuda kullanılabilir.
6 - Sınıflandırma Sisteminin Etkin Kullanımı
Sınıflandırma sistemi, web sitesi içeriklerini gruplandırmak için oldukça güçlü bir araçtır. Bu sistem, her bir içerik için ayrı ayrı tasarlanabilir ve yayınlanabilir. Sınıflandırma sistemi, kullanıcıların ve ziyaretçilerin sonuca ulaşımlarında kolaylık sağlamak için sitede inanılmaz etkin bir biçimde içerik sınıflandırılmasını sağlar. Sınıflandırma sistemi kullanımı ile site ziyaretçilerine sadece ilgili içerik sunulur, bu da dikkatin dağılmasını engeller ve site içerisinde yön bulmayı kolaylaştırır.
7 - İşbirliği / Ortak Çalışma Eklentileri
Öne çıkan içerikler (sabit sayfalar, forumlar, ders çizelgeleri, bloglar ve makaleler) dışında Drupal, başlangıç aşamasındaki kullanıcılar için güçlü işbirliği / ortak çalışma özellikleri sağlar ve belge yönetimine olanak tanır. Bu sistemler, genel önyüzün standart bir bileşeni olmasalar da, el kitaplarına, kitapçıklara, çeşitli kılavuzlara ve araştırma belgelerine erişim gereksinimi olan fakülte ve öğrenciler için çok önemlidir. Ortak çalışmak için oluşturulmuş bu araçlardan kurum içi takımlar ve akademik araştırma ekipleri oldukça yararlanılmaktadır.
8 - Tek Oturum Açma
Neredeyse her yüksek eğitim kurumunun e-posta ya da diğer kurumsal uygulamalara ait hesaplar için kullandığı mevcut bir oturum açma sistemi vardır. LDAP ve CAS kullanarak akademik websiteleri için tekli oturum açma işlemi kolayca uygulanabilir. Tek bir giriş yaparak çoklu kaynak ve hizmetlere erişmek isteyen kullanıcılar için, tek noktadan erişim entegrasyonları güvenli bir ortamdan sağlanmış olur.
9 - Yüksek Öğrenime Özel Drupal Uygulamaları İçin Topluluk Desteği
Bilgi İşlem Birimi'nin yapıcı ve taşıyıcıları, dünyanın her yanına dağılmış olan Topluluk Grupları ile iletişime geçebilir ve yüksek öğrenim kurumlarının iş akışları üzerindeki sorularla yanıtlarını kolayca araştırabilirler. Aşağıda, bu topluluklardan kimilerini listeledik:
- Higher Education
- Drupal in Education
- Drupal for K-12 Schools
- Higher Education Europe
- Open Data in Education
- ELMS
- LMS (Learning Management System)
- Stanford Web Services Blog
- Edu Drupal Unconsortium
10 - Sosyal Medya ve E-Posta Kampanyaları
Drupal’ın entegre yetenekleri, hedefe yönelmeyi kolaylaştırır. MailChimp, Constant Contact vb. gibi e-posta yoluyla yapılan pazarlama hizmetlerinden, yüksek eğitim ile ilgili Twitter, Youtube, Pinterest üzerinde başlatılan sosyal medya kampanyalarına dek, her şeyi sistem üzerinde kurgulamak ve yönetmek mümkündür.
Kaynakça: axelerant