Drupal İddialı Dijital Deneyimler İçindir
Özgen Aydoğan / 13.07.2016

Drupal İddialı Dijital Deneyimler İçindir

Drupal adı ne gibi duygular çağrıştırıyor? Algılar kişiden kişiye değişir; kimisi onu “güçlü” ve “esnek” gibi pozitif kavramlarla tanımlayabilirken, kimisi de “karmaşık” gibi negatif kavramlarla tanımlayabilir. İnsanlar yalnızca kendi profesyonel altyapılarına dayanarak değil, aynı zamanda hakkında duydukları ve öğrendiklerine dayanarak tanımlar.

Farklı insanlara "Drupal ne içindir?" diye soracak olursanız çok farklı yanıtlar alırsınız. Bu bir sürpriz değildir; çünkü yıllar içinde bu temel sorunun yanıtı değişmiş, evrimleşmiştir. Önceleri amatörlerin topluluk sitesi kurmak için kullanılan bir araçken zamanla büyük ve karmaşık işlerin yapıldığı bir araca dönüştü.

"Drupal bireyler, küçük işletmeler, üniversiteler, müzeler, sivil toplum kuruluşları için de muazzam bir çözüm olabilir."

Algı her şeydir; algı beklentileri belirler, hareketi ve ataleti yönlendirir. Onun kimliğini daha iyi iletmeli, gerçek değerini göstermeli ve hakkındaki algıları yönetmeli, bir yandan da hakkındaki yanlış anlamaları düzeltmeliyiz. Sözler, eylemlere yön verir. İnsanların Drupal'ın ne için olduğunu anlamaya zaman harcamaları, ona uyum sağlarken, onu kullanırken ya da onu pazarlarken, dinamikleştirir, güç verir.

Doğruyu söylemek gerekirse, Drupal'ın ne için olduğunu tanımlamaya, başlarda gönülsüzdüm; çünkü bunun için bazı kısıtlamalarda bulunmak, onun bazı özelliklerinden bahsetmeyi es geçmek gerekiyordu. Yanlış tercihi yapacağımızdan ya da büyümemizi sınırlandıracağımızdan korkuyordum. Yıllar geçtikce, ne için kullanıldığını tanımlamamanın, kendi topluluğumuzdaki insanları bile bu konuda daha kafaları karışmış halde bıraktığı netleşti.

Örneğin; hobi olarak geliştirme yapanların kullandığı basit bir araçtan daha güçlü bir dijital deneyim platformuna evrimleştiği için, çoğu kişi artık bu sistemin sadece kurumsal çözümlere uygun bir araç olduğuna inanıyor. Ben onun işletmeler için çok uygun olduğuna inanmakla beraber, kişisel olarak bu sınıflandırmayı asla sevmedim. Onu yalnızca büyük organizasyonlar kullanmıyor. Bireyler, küçük işletmeler, üniversiteler, müzeler, sivil toplum kuruluşları da projelerinde büyük organizasyonlar gibi iddialı olabilir ve o bunları gerçekleştirmelerinde de muazzam bir çözüm olabilir.

Drupal'ın Ne İçin Olduğunu Tanımlamak

“Kurumsal İşletme Çözümleri İçindir” demektense, “İddialı Dijital Deneyimler İçindir” demek; bence insanların bu sistemi/aracı kullanarak yapabileceklerini tanımlamak için daha iyi bir ifade olacaktır.

“Dijital Deneyimler” diyorum çünkü tanımlamamı geleneksel tarayıcı tabanlı web siteleri ile sınırlandırmak istemiyorum. Drupalcon New Orleans Keynote Sunumu'nda belirttiğim üzere o; mobil uygulamaları, dijital kioskları, konuşmaya dayalı kullanıcı deneyimlerini ve daha fazlasını güçlendirmek için kullanılabilir. Bugün gerçekten “iddialı” sözcüğüne odaklanmak istiyorum.

“İddialı” güzel bir sözcük, çünkü sağladığı esneklik, öçeklendirilebilirlik, hız ve yaratıcı özgürlük ile aynı doğrultuda bir sözcük. Kullanıldığı projelerin büyük ölçeklerinden dolayı (örneğin The Weather Channel), güvenlik gereksinimlerinden dolayı (örneğin Beyaz Saray), site sayılarının çokluğundan dolayı (örneğin Johnson & Johnson binlerce drupal sitesi yönetmektedir.) ya da uzmanlaşmış gereksinimlerinden dolayı (örneğin the New York MTA dijital kioskları Drupal ile güçlendirmektedir.) iddialı olarak nitelendirilebilir. Sunduğu esneklik, daha iyi kullanılabilirlik, daha derin entegrasyon, daha hızlı inovasyondan dolayı, organizasyonlar onu kullanmaya başlamaktalar. Bütün projeleri başlangıçta bu özelliklere ihtiyaç duymaz ya da bunları bilmeyi gerektirmez; ancak daha sonra yararlı olabileceğinden, bu özelliklerin farkında olmak iyidir.

“İddialı” aynı zamanda topluluğumuzun kültürüyle de uyumludur. Sektörümüz sürekli değişim halindedir (mobil uyumlu tasarım, web hizmetleri, sosyal medya, nesnelerin interneti). Bu açıdan değerlendirdiğimizde Drupal 8, tamamlanması kendi ömrünün üçte birini bulan, ancak yine kendisini yaklaşmakta olan gelecek için uygun konuma getiren oldukça iddialı bir sürüm oldu. Topluluğumuzun her zaman iddialı olduğuna inandım ve bu tutumun topluluğumuzda güçlü bir şekilde korunacağına inanıyorum.

Son ama bir o kadar da önemli olarak, onun geliştiricileri de organizasyonlarını dijital olarak dönüştürmekte, böylelikle kurulu iş modellerini ve eski iş süreçlerini geride bırakmakta olduklarından, oldukça iddialıdır.

Drupal'ın iddialı konumda olmasından hoşlanıyorum. Onun iddialı dijital deneyimler için olduğunu belirtmek, ancak bir başlangıçtır. Bu tanımlama ancak amaçları, kapsamı, hedef kitlesi ve avantajları hakkında kabaca bir fikir sahibi olmamızı sağlar. Daha net olmaktan yarar sağlayacağımıza inanıyorum. “Drupal iddialı dijital deneyimler içindir”e karşın “Drupal işletmeler içindir” ya da herhangi bir tanım belirtmemek hakkında neler düşündüğünüzü merak ediyorum. Yorumlarda bu konu hakkındaki fikirlerinizi belirtirseniz kollektif olarak onun hakkındaki algıyı değiştirmemize yardımcı olursunuz.

Not: “İddialı” kavramını Ember.js Topluluğu'ndan ödünç alıyorum bu onların ana sloganı haline gelmiş bir kavram.

/*Bu yazı Dries Buytaert tarafından kişisel blog sayfasında yayınlanmıştır. Çok beğendiğimiz için çevirdik.*/

Drupal Geliştirme Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content