Geçtiğimiz haftasonu, 22-23 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te Linux Kullanıcıları Derneği tarafından düzenlenen Özgür Web Teknolojileri Günleri etkinliğine katıldık. Drupal e-ticaret sitesi olan bidolubaskı ile ilgili sunum yapan Sinan Erdem ve Ömer Atakoğlu’nu dinledik. Neden Drupal’ı tercih ettikleri üzerine yaptıkları sunumun bir kısmını düzenleyerek sizlerle paylaşıyoruz.
Bidolubaskı nedir?
Bidolubaskı elinizdeki dosyayı print olarak almanızı sağlayan, bir Drupal e-ticaret sitesi. Kurduğumuz ve Drupal üzerinden yönettiğimiz organize matbaa sistemi sayesinde hem verimli çalışılabiliyor hem de müşteri danışmanlarının sürekli ulaşılabilir olmasıyla işlerinizi kolayca yürütebiliyorsunuz. Bu sistem yapılırken bir web sitesinden farklı olarak arka yüzde ödeme sistemi, kargo takip sistemi, mobil uygulama, faturalama sistemleri için bir çok farklı yazılımlar kullanıldı ve bunlar sisteme entegre edildi. Bu sistemlerde kullanılan yazılımların bir kısmında özgür yazılım kullanıldı.
Yazılım seçerken özgür yazılım tercih ediyoruz
Biz şirket olarak eğer imkanı varsa özgür yazılım kullanmayı tercih ediyoruz. İhtiyacımıza uygun yazılımları araştırıyoruz, buna uygun bir özgür yazılım olmadığı durumlarda SaaS olarak satın alıyoruz. Bazı durumlarda ihtiyaca uygun bir yazılım bulamıyoruz ve kendimiz geliştiriyoruz.
E-ticaret için Drupal’ı neden tercih ettik?
Drupal içerik yönetim sistemi PHP tabanlı bir özgür yazılım. Yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip. Dünyada katkıda bulunan tasarımcı, dokümantasyon yazarı yada forumlarda birbirlerine yardımcı olan bir sürü yazılımcının oluşturduğu çok büyük bir topluluğu var. 1 milyondan fazla site Drupal üzerinde yapılmış durumda. Bunların içerisinde küçük çaplı blog siteleri de NASA, Beyaz Saray veya bir çok üniversite gibi büyük web sistemleri de bulunmakta. Bu siteler içerisinde en çok göze çarpanı Beyaz Saray. Amerikan hükümeti, açık veri politikası gereği web sitelerini herkesin görebileceği bir sisteme geçirdi ve web siteleri için açık kaynak ve özgür yazılımları tercih etti. Bu tercih aşamasında Wordpress de açık kaynak özgür yazılım olmasına rağmen Drupal’dan yana karar aldı.
“Drupal e-ticaret sitesi yaparken bize hızlı geliştirme imkanı sağladı ve 3 ay içerisinde fikrimizi ürüne dönüştürdük”
Biz Drupal’ı neden tercih ettik sorunun bir cevabı Drupal topluluğu, ikincisi hızlı iş çıkarabilmeyi kolaylaştırması olur. bidolubaskı’yı Mart ayında açma kararı aldık. Bir an önce çalışır hale getirip geliştirmeleri onun üzerinden devam ettirme isteğimiz vardı. Drupal bize bunu sağladı. Yaklaşık 3 aylık bir dönem karardan canlıya geçiş süreci yaşadık; bunun içerisinde tasarım uygulaması, arka-yüz yazılım geliştirmeleri de dahil. Ve 3 ayda küçük bir ekiple versiyon 1.0’ı tamamlayabildik. Bunun üzerine tabi ki bidolubaskı üzerindeki çalışmalar durmadı, versiyonlarla gelişti ve hala da gelişmekte. Drupal kullanarak çok kısa sürede prototipten ya da fikirden canlıya geçebilirsiniz. Örneğin biz bu durumda sistemimizi, kütüphanelerinden yararlanarak phyton ya da php ile geliştirebilirdik. Fakat bu durumda mimarisini, senaryosunu nasıl gerçekleştireceğimiz kısmı, sistemi Drupal ile yaptığımızdan daha uzun süre alacaktı. Burada şöyle bir soru ile karşılaşıyoruz: Programı kendiniz yazıp bunun esneklik avantajını kullanarak kendi kodunuzu geliştirip sistemi bunun üzerine kurmak ilerisi için daha yönetilebilir olur muydu? Benim görüşüm olurdu fakat burada bir yerden kazanırken bir yerden kaybetme durumunuz oluşuyor ve bizim yaptığımız durum analizinde biz Drupal’ı tercih ederek zamandan kazanmış olduk. Bir amazon.com'u Drupal ile yapabileceğinizi sanmıyorum, bu kadar performanslı ve esnek olamazdı sanırım. Fakat yatırımcılar bir an önce sonuç bekliyorlar ve bir senelik geliştirme yatırımı yapmıyor ve hemen ortaya çıkardığınız bir şey üzerinden daha kolay ilerliyorsunuz.
Üretim Takip Sistemi
Bu bir süreç yönetim sistemi aslında. Biz kendi ihtiyacımıza uygun bir hazır uygulama bulamadığımız için kendi geliştirmemizi yaptık ve bunu da Drupal üzerinde geliştirdik. Siparişlerimizi aldığımız, yönettiğimiz, müşteriye ulaşana kadar takibini yaptığımız bir sistem üzerinden işlerimizi devam ettiriyoruz. Bu sayede hem kendimizin hem de müşterilerimizin iş verimliliği sağlanmış oluyor.
E-ticaret platformu ihtiyaçlarınız için!
Dijital ticaretinizi sağlayabileceğiniz özel sistemlere mi gereksinim duyuyorsunuz?