Bağışçı veya gönüllü yönetim sistemi, bir kurumun tüm bağış toplama ve diğer gönüllük çalışmalarını organizasyonunda kullanılan web veya mobil tabanlı uygulamadır. Gönüllü yönetim sisteminde genel olarak;
- Gönüllü başvuruları çeşitli online bir formlar ile toplanır. Gönüllü olmak isteyenler sayfada yer alan formu doldurarak kişisel bilgilerini, iletişim bilgilerini, gönüllü çalışma yapmak istedikleri alanları ve kişisel uzmanlık ve becerilerini forma girerler.
- Toplanan formlar yetkililier tarafından yalnızca kendi erişimleri olan arayüzlerde listelenir.
- Başvurular belirli kriterlere göre değerlendirilir.
- Başvurunun kabulü ve reddi ile ilgili bildirimler başvurana otomatik olarak gönderilir.
- Uygun görülen gönüllüler kurumun çalışma başlıklarına göre otomatik olarak eşleştirilir veya yetkililerin bu eşleştirmeleri yapması için gerekli altyapı sağlanır.
- Gönüllüler çalışmalarını tamamladıkları işler için formatı belirli kısa raporlar ve geri bildirimleri sistem üzerinden vereceklerebilir.
- Tüm gönüllük çalışmaları bir veritabanına düzenli olarak kaydedilir.
- Yeni ve eski tüm gönüllük çalışmaları yetkililere bir liste olarak sunulur.
- Çalışmalar arzu edilirse farklı formatlarda dışa aktarılabilir.
Gönüllü yönetim sisteminin yukarıdaki özelliklerine ek olarak bağışçı yönetim süreçleri bazı farklılıklar gösterebilir. Bağışçılara ait detay bilgilerin tutulduğu ve listelendiği arayüzler haricinde bağışçı yönetim sisteminde;
- Nakdi bağışların online olarak toplanabilcekleri bir ödeme altyapısı bulunur. Ödeme altyapısı tek seferlik veya periyodik ödemeleri alabilecek şekilde geliştirilir.
- İş akışına göre ayni bağışlar da toplanabilir.
- Bağışçı veritabanının varsa mezun veritabanı ile entegre edilmesi veya iki altyapının tek bir çatı altında geliştirilmesi gerekebilir.
- Burs takip sistemi, üye yönetim sistemi gibi altyapılar ile entegrasyon da önemlidir.
- Toplanan ayni ve nakdi bağışların değerlendirilmesi, kurumun iş akışına göre özelleştirilebilir.
- Bağış toplama süreçleri çeşitli dijital marketing çalışmalarıyla iyileştirilebilir.
Bağışçı ve Gönüllü Sayınızı Arttırmak mı İstiyorsunuz?
Gelişmiş ülkelerde STK’ların ana gelir kaynaklarından biri bağışlarıdır. ABD ve Kanada’da web siteleri üzerinden bağış toplama oranı %85, Avrupa’da ise %56’dır (bakınız: STK’larda Dijitalleşme Artıyor). ABD’liler hayır kurumlarına 2018 yılında toplam 427,71 milyar dolar bağış yapmıştır. Bu oran ülkemizde oldukça düşüktür. Benzer şekilde STK’larda gönüllü olarak katılım, ABD ve Avrupa’da yüksekken ülkemizde oldukça düşüktür. Bunun da başlıca sebeplerinden biri STK’ların dijitalleşme noktasındaki eksiklikleridir. Ülkemizde birçok potansiyel gönüllü, kurumun gönüllülük aldığından, bağış topladığından bile bihaberdir. Gönüllülük süreçleri, keza bağışçı olabilmek için gerekli süreçler zordur. Matbu evraklar üzerinden yönetilmeye çalışılan süreçler gönüllülüleri/bağışçıları uzaklaştırmaktadır. Bağışçılar güvenlik kaygılarından dolayı kredi kartı bilgilerini vermek istememektedir. Bu ve bunun gibi birçok sorun STK’nın dijital alana yapacağı yatırımlarla çözülebilmektedir. Bağışçı yönetim sistemi ile kuruma yapılan bağışların artırılması ve kolay yönetilmesi, gönüllü yönetim sistemi ile gönüllülerin artırılması ve kolay yönetilmesi mümkündür.
Binbiriz Bağışçı / Gönüllü Yönetim Sistemi Geliştirme Hizmeti
Binbiriz olarak kurumunuzun iş akışlarına göre size özel olarak geliştirdiğimiz bağışçı ve gönüllü yönetimleriyle kurumsal gelirlerinizi ve işgücünüzü artırıyoruz. Geliştirdiğimiz altyapılarda veri güvenliğini üst seviyede tutarak bağışçıların ana kaygıları kredi kartı ve ödeme bilgilerini riske atmayan çözümler sunuyoruz. Gerektiğinde diğer yazılımlarınızla geliştirdiğimiz sistemleri entegre ediyor, esnek sistemler kurarak geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Kurumunuzun bağışçı ve/veya gönüllü yönetim sistemi ihtiyacınız varsa uzaman ekibimizle iletişime geçiniz.