Drupal Türkiye Topluluğu Üzerine Söyleşi - Tolga Özses
Özgün Baştaş / 12.12.2016

Drupal Türkiye Topluluğu Üzerine Söyleşi - Tolga Özses

Herkese merhabalar. Binbiriz ekibi olarak hem Drupal Türkiye’deki kişileri tanıyıp tanıtmak, hem Drupal ile uzun zaman ilgilenmiş, üzerinde çalışmış kişilerin tecrübelerini aktarmak için bir röportaj serisi yapmaya karar verdik. Bu seriler içerisinde Drupal Topluluğu, Drupal Türkiye, Drupal’ın Türkiye’deki kullanımı üzerine sohbetler edeceğiz. Serinin ilk röportajı için Sabancı Üniversitesi’nde çalışmakta olan yaklaşık 10 yıldır Drupal’a çeşitli modüller yazmış olan Muzaffer Tolga Özses ile başladık. Keyifli okumalar.

-Merhaba Tolga Bey, öncelikle sizi tanıyalım.

Ben Tolga Özses, yaklaşık 10 yıldır Drupal ile uğraşıyorum. drupal.org üzerinde birkaç tane modülüm ve yapmış olduğum 15 kadar site mevcut. Site yapma konusunda kendimi ilerletemesem de modüllerimi hali hazırda Drupal 8 üzerinde geliştirmeye devam ediyorum.

Sabancı Üniversitesi, esnekliği nedeniyle Drupal'ı ünversite siteleri için en uygun çatı olarak görüyor.

-Drupal Dünya üzerinde Harvard, Stanford, Princeton gibi çok fazla iyi üniversite kendi siteleri için Drupal kullanıyor. Türkiye’de de Sabancı Üniversitesi Drupal kullanan üniversiteler arasında. Sabancı Üniversitesi Drupal’a geçme kararını nasıl aldı, altyapısında kaç site bulunmakta?

Sabancı Üniversitesi’nin altyapısında yaklaşık 150 adet site var ve bu sitelerin tamamı şu an Drupal kullanıyor. Bütün sistemin Drupal’a geçiş kararı kolay olmadı tabi. Daha önce bizim tarafımızdan yazılan java, php gibi özelleştirilmiş çözümlerle devam ediyorduk. Sonra bir içerik yönetim sistemi araştırmaya başladık ve Drupal’ın esnekliği dolayısıyla üniversite için en uygun çatı olduğuna karar kıldık.

-Sabancı Üniversitesi Drupal tercihinden memnun kaldı mı?

Çok memnun kaldık, çünkü oldukça esnek bir yapısı var. Bizim müşteriler olarak tabir ettiğimiz kullanıcılardan gelen yetkilendirme, yetki alma gibi işlemler 5 dakika içerisinde halledilmiş oluyor.

-Siz Drupal’e ve Drupal Türkiye’ye nasıl başlangıç yaptınız?

Ben yaklaşık 10 yıldır kullanıyorum. Daha önce kendim de web sitesi yapıyordum fakat açıkçası bir hata olursa bu hatanın nereden kaynaklandığını bulamamaktan çekindiğim için hazır sistemlere pek sıcak bakmıyordum. Fakat biz üniversite olarak Drupal’a geçince ben de denemek istedim ve daha önce bir ayda uğraşıp yaptığım sitenin aynısını bir haftada yaptığımda yoluma Drupal ile devam etme kararı aldım. Kendi açımdan neden Drupal tercih ettiğimin cevabı da, her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Beyaz Saray’ın sitesi bile Drupal kullanmakta. Drupal, diğer içerik yönetim sistemlerinin sahip olmadığı çok yetkin bir güvenlik ekibine sahip.

-Önceleri Drupal Türkiye’de yoğunluk ne durumdaydı?

Geliştirme olarak bakarsak Türkiye’den modül yazarak ya da patch yaparak Drupal’a aktif katkıda bulunan kişi sayısı maalesef çok az. Bunun araştırmasını yaptığımda çok iyi bir PHP geliştiricisinin bile Drupal’a bu konuda katkıda bulunmadığını gördüm. Kullanıcı olarak ise büyük üniversitelerin birçoğu Drupal kullanıyor.

Drupal Türkiye üyeleri aktif katkıda bulunmaya başlarsa Drupal Topluluğu daha çok gelişir

-Türkiyedeki Drupal Topluluğu nasıl daha aktif hale getirilebilir sizce?

Daha önce de söylediğim gibi Drupal Türkiye’deki kullanıcılar aktif olarak Drupal bünyesinde bulunmayı tercih eder ve katkılarda bulunmaya başlarsa Drupal biraz daha gelişebilir. Bunda Drupal’ın içerik yönetim sistemleri içerisinde en zoru olmasının etkisi var tabi fakat, öğrenmek zaman alsa da bir kere kendinizi öğrenmeye kaptırdığınız zaman yolunuza Drupal ile devam etmek istiyorsunuz.

-Bu konuda Drupal’ın bilinirliğinin de arttırılması gerektiğini düşünüyorum ben. Çeşitli eğitimler verilerek, okullarda sunumlar yapılarak tanınırlığı arttırılabilir diye düşünüyorum.

Evet, Drupal’ın bilinirliği dünyada da az. Fakat Drupal kullanıcıları oldukça büyük isimler ve genellikle büyük projelerde tercih ediliyor. Dünyada Emmy Ödülleri'nin, Michael Jackson’ın, Beyaz Saray’ın internet siteleri, ülkemizde Tübitak, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Türksat, Yeditepe Üniversitesi Drupal kullanıyor.

Drupal Geliştirme Çözümlerimiz

İlgili Yazılar

Reference content