20 Ekim Cuma günü mezunu olduğum Beyoğlu Anadolu Lisesi'nin Mezunlar Derneği'nin daveti üzerine hali hazırda eğitimini almış olup başlamadan bitmiş olan Elektrik Mühendisliği kariyerimden ve uğruna meslek değiştirdiğim yazılım sektöründen, sektörde kadın yazılımcı eksikliğinden ve Drupal hakkında konuşmak üzere 10. sınıf öğrencileriyle ve belki de geleceğin yazılımcı adaylarıyla buluştuk. Bilgisayar laboratuarında gerçekleşen etkinliğinde benimle birlikte bir de Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Burak Karakan katıldı. Etkinlik için hem eski okuluma, hem Mezunlar Derneği'ne, hem de bizi dinleyen öğrenciler ve eğitimcilere teşekkür etmek isterim.
Geleceğin Yazılımcı Adayları ile Drupal Üzerine
Bu gibi etkinliklerin yapılmasını son derece önemli buluyorum. Öğrencilerin, ileride yapacağı mesleklere dair hiçbir fikirleri olmadan tercih yapmak durumunda kalmamaları, gerek üniversite, gerek okuyacakları bölümler hakkında ben ve benim gibi doğru ya da yanlış bir mantıkla 4 seneyi bitirmiş kişilerden bilgi edinerek seçim yapmaları kesinlikle sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. En azından ben böyle umuyorum. Bu sebeple konuşma yaparken tercih döneminde kendi yaşadıklarımı ve o zamanki ve şimdiki düşüncelerimi de anlatmak istedim.
Konuşmanın geri kalanında Burak Bilgisayar Mühendisliği derslerinden ve kendi tecrübelerinden bahsetti. Ben de 6 aydır bir yandan öğrenip bir yandan da çalışarak yaptığım mesleğimden, kadın yazılımcılardan, Drupal’den ve özgür yazılımdan söz ettim.
Kadın Yazılımcı Olmak Üzerine Sohbetler
Sitede Drupal, yazılım ve özgür yazılım üzerine bolca içerik bulunmakta fakat kadın yazılımcılarla ilgili henüz bir yazı yazmadığımızın bu etkinlik yazısını yazarken farkına vardım. Neden olduğunu anlayamadığım bir sebepten ötürü yazılım sektöründeki kadın oranı oldukça az. Bence (bir kadın yazılımcı olarak) yazılım dünyası hem kişiyi sürekli öğrenmeye iterek zihnini dinç tutuyor, hem de kişiye zamanını düzgün yönetebildiği sürece bireysel özgürlükler tanıyor. Bu sektör, özellikle özgür yazılımı destekleyen insanların yoğunluklu olduğu alanlar, gelişen her emeğin yolunun paylaşımdan geçtiğini tecrübe etmiş kişilerden oluşuyor. Böyle bir ortamda çalışmak, herkesi gelişime açık, öğrenmeye açık kılıyor. Bu noktada da kadınları yazılım sektöründe daha aktif olmaya, bireysel özelliklerini katabilecekleri bu çalışma şekline katılmaya teşvik etmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Bu etkinlik sırasında da bizi dinlerken gözleri en çok parlayan öğrencinin Aslı oluşu beni olmasından mutluluk duyuyorum.
Umarım bu tarz etkinlikler her okulda her meslek dalı için öğrencilerin faydalanabileceği şekilde gerçekleştirilir.