Corona Virüs ve Uzaktan Eğitim / E-Learning
Mazlum Keleş / 28.05.2020

Corona Virüs ve Uzaktan Eğitim / E-Learning

Corona virüsün hayatımıza girmesinden sonra hareketlerimiz, çalışma ve eğlence biçimlerimiz tüm yaşamımız birkaç hafta içinde tamamen değişti. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ve bu sürecin uzun bir dönem devam edeceğine dair senaryolar dile getiriliyor. Corona sonrasında da tüm dünya için bu büyük travmanın devam edeceğini söylemek mümkün. Bu yazıda, Corona virüs sebebi ile yetkililerin “Evde Kal” çağrısına istinaden evden çıkmadığım 9’uncu günümde zaten popülerleşen uzaktan eğitim / e-learning platformlarının Corona virüsü ile nasıl bir ihtiyaç haline geldiğinden bahsetmeye çalışacağım.

Corona Virüsünün Eğitime Etkisi

Şüphesiz, Corona virüsü hepimizin hayatını değiştirdi. Psikolojik etkileri, iş dünyasındaki etkileri, devlet kurumlarındaki etkileri, global etkileri, yerel etkileri ve sayamayacağım birçok olumsuz etkileri olan bu virüs yüzünden tüm dünya panik halinde. Er ya da geç kontrol altına alınacağını umduğum bu durumun bilançosu şimdiden çok ağır boyutlara ulaştı. Bu olumsuz etkiler arasında eğitimin aksaması basit bir problem gibi gözükse de aslında öyle değil. Eğitim durduğunda uzun vadede tüm üretim süreçlerinin ve tüm sektörlerin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz.

Mezuniyetlerin 6 ay veya 1 yıl ertelendiğini düşünün. Başka bir deyişle üretim sürecine katılacak insanların bir yıl boyunca katılamadığını düşünün. Üretim sürecine katılamayanların 1 yıl daha fazla tükettiğini düşünün. Her şeyin birbirine bağlı olduğu ve eğitimin de çok temel bir konu olduğu dünyada tüm işleyişin bir yıl durması, mevcut mekanizmanın alt üst olması belki de onlarca yıllık bir geri gidiş anlamına geliyor.

Corona ve Uzaktan Eğitim

Eğitim Alanı Corona Virüse Karşı Hazır mı?

Corona virüsüne dünyanın hiçbir ülkesi zaten hazır değildi. Birçok ülkede Corona virüsü sebebi ile okullara süresiz bir şekilde ara verildi, binlerce konferans, seminer vb. iptal edildi. Eğitim alanı ciddi bir krize girdi.

Peki bu durumda eğitim nasıl devam edecek? Her sektörden çalışan istihdamı nasıl sağlanacak? Okullarından mezun olamayan öğrenciler ne yapacak? Ülkelerin bu konudaki politikaları ne kadar yeterli olacak? Corona virüs tamamen kontrol altına alındıktan sonra okulların açılması ne kadar zaman alacak? gibi onlarca soru sorulabilir. Bu soruların cevabını hiçbirimiz tam anlamıyla ön göremeyiz fakat eğitim süreçlerini dijitalleştirerek, uzaktan eğitim / e-learning platformları kullanarak eğitimin aksamasını minimuma indirebiliriz.

Uzaktan Eğitim / E-Learning Sistemleri Yeterli mi ?

Dünyanın ve Türkiye’nin birçok üniversitesi Corona virüsünden önce de uzaktan eğitim / e-learning platformlarını kısmen de olsa kullanıyordu. Fakat ilkokul, ortaokul ve liselerde uzaktan öğrenme sistemi kullanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve liselere yönelik TV programları ve çeşitli uzaktan öğrenme platformları oluşturulsa da bu çalışmaların yetersiz kaldığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Daha şimdiden müfredatın çok gerisinde kalan öğrenciler, sınavlara dahi nasıl gireceklerini bilmiyor. Zaten teknolojinin çok da etkili kullanılmadığı ülkemizde, yazılım konusuna verilmeyen önemin olumsuz yönleri ile karşılaşmamız Corona virüs sebebi ile daha çarpıcı bir şekilde olacak.

Her ne kadar bütün eğitim kurumları uzaktan eğitim anlamında önemli adımlar attıklarını duyursalar da, Corona virüsün ilk ortaya çıkış tarihi, yayılma hızı, okullara ara verilme süresi ve bir uzaktan öğrenme platformunun geliştirme süresinin uzunluğu, bu alanda uzman geliştirici firma sayısının azlığı gibi durumları değerlendirdiğimizde, bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığını anlayabiliriz.

Yine de eğitimde oluşacak aksamayı minimuma indirmenin tek çaresinin uzaktan eğitim yöntemleri olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bu yüzden uzaktan eğitim konusuna daha çok bütçe ayrılması ve dünyanın her yerinden, konunun önde gelen firma/kurumları ile beraber çalışılması gerektiği kanaatindeyim.

Herkes için Uzaktan Öğrenme Araçları

Herkes için Uzaktan Öğrenme Araçları

Herkesin evde olduğu (veya olması gerektiği) bu süreçte öğrenci olsak da olmasak da daha çok okumaya ve öğrenmeye zamanımız olabilir.

İnternette ilgi alanlarımıza uygun her şeyle ilgili sonsuz bilgiye erişimimiz var. Ancak bu sonsuz havuzda sistematik olmayan rastgele öğrenme yöntemleri yerine yararlı ve sistematik içeriklerin paylaşıldığı E-Learning platformlarını incelemenizi tavsiye ederim. Bu yüzden çeşitli alanlarda dikkatimi çeken bazı “ücretsiz” uzaktan eğitim platformlarını sizinle paylaşarak yazıma son vermek istiyorum: EDX, Khan Academy, Freecodecamp, Future Learn

E-learning sisteminin faydalarını ele aldığımız Uzaktan Eğitim Platformlarının Avantajları ve Dezavantajları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Uzaktan Eğitim Sistemi Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content