Geleneksel içerik yönetim sistemlerinin çalışma prensibi 3 ana temele dayanıyor:
- İçeriği saklamaya yarayan bir veri tabanı
- İçeriğin girişini yapabilmek için bir yönetici arayüzü
- İçeriğin sunulması / gösterilmesi için bir önyüz (front-end)
Bu senaryoda içerik, son kullanıcının karşısına internet tarayıcı kullanarak ziyaret edilebilen bir web sitesi/sayfası olarak çıkıyor. Önyüz olarak son kullanıcıya gösterilen bu sunum katmanına (presentation layer) “baş” (“head”) diyebiliriz.
Bir soru sorarak bunun dışında ne gibi senaryolar olabileceğine göz atalım: içerik yönetim sistemine girdiğim içerikler / verileri bir mobil uygulamada göstermek istersem ne olacak? Bu durumda kullandığım içerik yönetim sisteminin sakladığı verinin okunmasını sağlayan bir uygulama programlama arayüzü (API) sunuyor olması gerekir.
Bu noktada “headless” yani başsız ve ayrıştırılmış (“decoupled”) içerik yönetim sistemleri devreye giriyor.
“Headless” içerik yönetim sistemlerinin çalışma prensibi de 3 ana temele dayanıyor:
- İçeriği saklamaya yarayan bir veri tabanı
- İçeriğin girişini yapabilmek için bir yönetici arayüzü
- İçeriğin sunulmasına imkan verecek geliştirmeyi yapabilmek için veriyi dışarı aktarılabilen, dışarıdan veri alabilen uygulama programlama arayüzü (API)
Yani headless içerik yönetim sistemlerinde girilen içeriği son kullanıcıya göstermek için bir önyüz bulunmaz. Bu türü en iyi örneklerden birisi açık kaynak kodlu Ghost CMS’tir. Bunun yanında bir Drupal dağıtımı olan yine açık kaynak kodlu Contenta CMS de headless içerik yönetim sistemi kategorisindedir.
Ayrıştırılmış (“decoupled”) içerik sistemleri headless özelliğini bünyelerinde barındırırlar, yani bir uygulama programlama arayüzü (API) sayesinde veriyi dışarıya aktarabilirler ve dışarıdan veri alabilirler. Bunun yanında veriyi son kullanıcıya bir web sayfası olarak da gösterebilirler. Örneğin açık kaynak kodlu Drupal bu kategoride bir içerik yönetim sistemidir. Drupal çekirdeği hem RESTful API hem de JSON:API modüllerini (eklentilerini) içerir. Böylece size, ek bir yazılım geliştirme maliyeti olmaksızın içeriğinizi başka ortamlara aktararak gösterebileceğiniz bir uygulama programla arayüzü sunar.
Farklı Cihazlarda Çalışacak Yüksek Performanslı ve Düşük Maliyetli Uygulamalarınız mı var?
Günümüzde içerik çok önem taşıyor. Ancak içeriğin çoklu dağıtım kanallarında sunulması daha da önemli. Bu nedenle ayrıştırılmış (decoupled) ve başsız (headless) içerik yönetim sistemleri içeriğiniz için bir dağıtım merkezi (content hub) görevini görecek özelliklere sahip. Bunların başlıca avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Geliştirme aşamasını kısaltmak ve daha düşük bütçeler kullanmak
- Daha zengin ve modern önyüz araçları kullanarak içeriğinizi sunmak
- Çoklu dağıtım kanalları kullanabilmek (aynı içeriği hem web sitesinde, hem mobil uygulamalarda, akıllı saatlerde, sesli asistan cihazlarında, sanal ve zenginleştirilmiş gerçeklik ortamlarında, akıllı televizyonlarda vb. sunmak mümkün)
Binbiriz Ayrıştırılmış / Decoupled / Headless CMS Uygulamaları Geliştirme Hizmeti
İçerik yönetimi, öncesinde iyi bir planlama ve uygun bir altyapı gerektiren ciddi bir iş. Yukarıda bahsettiğimiz teknolojiler sayesinde içeriklerinizi hem güvenli bir sistemde yönetmek hem de bunları sadece bir web sayfası / sitesi olarak sunmak dışında birçok kanaldan içeriğinizi yayınlayarak kullanıcılarınızla etkileşim halinde olmanız mümkün. Binbiriz olarak bu tür altyapıları modern teknolojilerle size sunuyoruz.
İçerik yönetiminizi çoklu kanallarda dağıtımını yapmak istiyorsanız, uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.