SEO - Google Arama Sonuçlarını Değişken Yapan 7 Önemli Sebep
Binbiriz / 11.01.2017

SEO - Google Arama Sonuçlarını Değişken Yapan 7 Önemli Sebep

Çoğu insan gibi, siz de düzenli bir Google kullanıcısı olabilirsiniz, ya da siteniz için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları yapıyor olabilirsiniz. Öyleyse, zamanla, Google arama sonuçlarının aynı aygıt, internet tarayıcı ve anahtar kelimeler kullanılsa dahi değiştiğini farketmiş olma olasılığınız yüksektir.

Google’ın sürekli değişen ve gizemli arama algoritmasına aşina olmayanların bu durumu basit bir hata olarak görme olasılıkları yüksektir, fakat bu değişimler kasıtlıdır. Kullanıcılar için bu durum zaman zaman kullanışsız olsa da, işletmeler ve pazarlamacılar için bu değişimler çok daha vahim bir durum oluşturmaktadır.

Belirli bir anahtar kelime için, masaüstü bilgisayarda ilk sayfada yer alınabilirken, aynı anahtar kelime için akıllı telefonlarda üçüncü sayfanın ortalarında bir yerlerde bulunmak, işinizin çevrimiçi görünürlüğünü ve satışlarını önemli ölçüde etkiler. Bu durum, SEO açısından oldukça önemli bir konudur.

Site SEO'su açısından Google arama sonuçlarındaki değişkenliği anlamak

Google'ın arama sonuçlarının değişmesine neden olan şey nedir? Web sitenizin SEO sunu düzenlerken kullandığınız anahtar kelimeler için işletmenizin sıralamada nerede yer aldığını hiç bilebilecek misiniz?

Ne yazık ki bu soruların cevapları, çoğu araştırmacı, pazarlamacı ve işletme sahiplerinin hoşuna gideceği gibi doğrudan değildir. Aşağıdakilere ek olarak, Google arama sonuçlarının neleri gösterdiğini etkileyen çok fazla etmen vardır.

  • Arama için kullanılan cihaz türü (masaüstü, dizüstü bilgisayar, telefon, tablet),
  • Kişisel arama geçmişi
  • Arama yaparken bir Google Hesabında oturum açıp açmadığınız
  • Bulunduğunuz coğrafi konumunuz
  • Hangi tarayıcı türünü kullandığınız
  • Sayfada Google tarafından üretilen reklamların sayısı
  • Ne tür bir arama yaptığınız
  • Ayın evresi (Tabii ki doğru değil, ancak Google'I asla tahmin edemezsiniz).

İşte Google'ın aramalarınız için getirdiği sonuçlarda büyük bir rol oynayabilecek yedi bilinen faktör hakkında daha fazla bilgi.

SEO - Google Arama Sonuçlarını Değişken Yapan 7 Önemli Sebep

1. Aynı aygıt üzerinde daha önce yapılmış aramalar

Geçmişte Google ile aradığın her şeyi hatırlar mısınız? Muhtemelen hatırlamazsınız, ancak Google, en azından tarayıcı önbelleğinizi ve çerezlerinizi temizlediğiniz son noktaya kadar hepsini hatırlar. Benzer anahtar kelimeleri düzenli olarak ararsanız, Google bunu hatırlayarak size daha önceki aramaları temel alan sonuçlar sunar.

Bu, özellikle kendi şirket adını veya belirli anahtar kelimeleri düzenli aralıklarla araştırmak için kullanan işletmeler için yanıltıcı olabilir. Belirli bir anahtar kelime öbeği için yinelenen aramalar, bir şirketin veya web sayfasının sonuç sayfalarında özellikle tercih edilmesine ve bu aramanın geri döndürdüğü sonuçlarda yavaşça daha üst sıralara çıkmasına neden olabilir.

Bu değişkenliği test etmenin bir yolu, farklı internet tarayıcılarını (Firefox, Safari, Chrome, Internet Explorer) kullanarak aynı anahtar kelimeler ile arama yapmaktır. Sonuçlar aynı olabilir veya hafif ya da önemli ölçüde farklı olabilir.

2. Daha önce tıklanmış Google linkleri

Google'ı aynı anahtar kelimeleri kullanarak taradıysanız ve Google'ın döndürdüğü sonuçlardaki belirli bağlantıları defalarca tıkladıysanız sonuçlarınız değişmeye başlayacaktır. Google tarafından döndürülen sonuç sayfalarında ziyaret ettiğiniz siteler, gittikçe daha fazla gözükmeye başlayacak, yerini yükseltecek ve zaman zaman bir web sitesi sayfasının gerçekte olduğundan daha yüksek bir sıralamada bulunduğunu gösteren yanlış bir izlenim yaratacaktır.

Bunu bir de kendiniz denemek ister misiniz? Google'a bir cümle yazın, sonra ikinci sayfada bir bağlantı seçin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Bu bağlantının, bilgisayarınızdaki, tabletinizdeki veya akıllı telefonunuzdaki sıralamayı ne kadar çabuk değiştirdiğini görünce şaşırabilirsiniz. Bununla birlikte, bu sadece bu denemeyi gerçekleştirdiğiniz bilgisayarınızdaki veya akıllı telefonunuzdaki aramalarınız için aynı web tarayıcısını kullandığınız durumda geçerli olacaktır.

3. Coğrafi konumunuz

Google, konum servislerine çok fazla güveniyor; bu, arama sonuçlarınızın genelde kullandığınız cihazdaki konum ayarlarını yansıtması anlamına geliyor. "Su tesisatçısı" araması yaparsanız, geri gönderilen ilk giriş muhtemelen size yakın bir su tesisatçısı olacaktır. Bu durum, yalnızca yakınında müşteri arayan yerel işletmeler için faydalı olabilir, ancak daha geniş bir görünürlük elde etmeye çalışan ulusal firmaları engelleyebilir.

Tatile bir sonraki çıkışınızda bunu bir deneyin: Şirketinizin web sitesine veya yaptığınız diğer yaygın aramalara ulaşmak için genellikle kullandığınız anahtar kelimeleri Google'da arayın ve sonuçların normalde gördüğünüzden ne kadar değiştiğine dikkat edin. Ne kadar uzağa seyahat ettiyseniz sonuçlardaki farklılıklar o kadar belirgin olacaktır.

4. Google hesabı kullanımı

Milyonlarca insanın Gmail, Google Drive, Google Voice ve diğer ilgili hizmetlerin onlarcasına erişmek için kullandığı bir Google hesabı var. Bir Google hesabı birden fazla cihazda aynı anda kullanılabilir, böylece Google’ın belirli bir Google hesabı için arama parametrelerini hassaslaştırmak için kullanabileceği geniş bir kullanıcı veri ağı elde edilmiş olur.

Google'da arama yaparken Google hesabınıza girerseniz, bu veri deposu geçmiş davranışınıza dayalı olarak aramanızı hassaslaştırmaya yardımcı olmak için Google tarafından kullanılır. Kendiniz denemek istiyorsanız, sıkça araştırma yaptığınız ortak bir şey arayın ve daha sonra hesabınızdan çıkış yapın ve tekrar arama yapın. Pek çok durumda Google arama sonuçlarınız değişir.

5. Arama için kullanılan aygıt

Google, algoritmalarını bir yıl boyunca yüzlerce kez değiştirir ancak yalnızca birkaçı uyarıyı garanti edecek kadar önemlidir. Google Panda, responsive tasarımların ve diğer mobil web tasarım stratejilerinin yalnızca masaüstü sayfaları olan sitelere göre daha ön plana alındığı bu türden bir değişiklik oldu.

Bu değişiklik esas olarak web sitesinin tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil cihazlarda nasıl sıralama performans gösterdiğini etkiledi. Alternatif mobil websiteniz veya responsive olmayan harika bir web siteniz varsa, Google sıralamanız büyük olasılıkla cihazlardan cihaza farklılık gösterecek ve çoğu zaman mobil cihazlarda lehinize olmayacaktır.

6. Yaptığınız aramanın türü

Tahmin edileceği gibi, ne aradığınız, elde ettiğiniz sonuçlar üzerinde büyük etkiye sahip olacaktır. Anahtar kelimeleriniz yaygın olarak çevrimiçi alışveriş yapılan ürünleri içeriyorsa, sonuçlarınız e-ticaret sayfaları için daha fazla alışveriş bağlantısı içerebilir

Google'da Resim arama, Video arama (YouTube), Haber aramaları vb. dahil olmak üzere farklı arama türlerini gerçekleştirebilirsiniz. Her bir farklı arama türünde, aynı tam arama kelimesi için döndürülen sonuçlar, daha da değişecektir. Aramanızdaki bir - iki kelimeyi değiştirdiğinizde, aldığınız sonuçlar özellikle de Google'ın farklı arama türleri arasındaki ayrımı göz önünde bulundurursak önemli ölçüde değişecektir.

7. Sayfada bulunan Google reklamları (AdWords)

Google'ın, AdWords PPC reklamcılık servisinden gelen reklamları Arama Motoru Sonuç Sayfalarındaki (SERP'ler) yerleştirdiği zaten gizli bilgi değildir. Bazı reklamlar ilk sonuç sayfasının en üstünde bulunurken bazıları sağ tarafa gösterilir. Bazen de on mavi bağlantının sonunda reklamlar bulunur.

Bu reklamlar,özellikle de daha önce bahsedilen faktörlerden herhangi birinin işin içinde olması durumunda, gördüğünüz sonuçların görünümünü önemli ölçüde değiştirebilir. Kurumsal web sitenizi evinizdeki tabletinizde bulunan bir anahtar kelime öbeği için bir numaraya yerleştiren bir arama, ofis masaüstü bilgisayarınızda veya telefonunuzdaki görüntülenen reklam sayısı ve konumları değişeceğinden çok farklı görünebilir

Sonuç ve SEO için Birkaç İpucu:

İşletmeniz için belirli bir anahtar kelime öbeği için sıralamaları kontrol etmek, göründüğü kadar kolay değildir ve Google arama sonuçları bir çok farklı sebeple değişir.

Yukarıda belirttiğimiz faktörler, belirli bir arama için Google'ın döndürdüğü sonuçları etkileyen faktörlerin yalnızca birkaçıdır. Peki, Google'ın algoritmasını oluşturan pek çok faktörle, belirli bir anahtar kelime öbeği için belirli bir web sitesinin veya web sayfasının gerçekte nerede yer aldığını bilmek nasıl mümkün olabilir?

Sıralamaların günde birçok kez doğal yollarla değişebileceğini göz önünde bulundurarak, belirli bir anahtar kelime öbeği için bir web sitesinin nerede yer aldığına dair daha objektif bir gözlem elde etmenin bazı yolları da mevcuttur.

  • Bir anahtar kelime öbeği sıralamasına taze bir bakış atmanın bir yolu, tarayıcı önbelleğinizi, çerezleri ve geçmişi temizlemek, konum verilerini kapatmak, herhangi bir Google hesabından çıkış yaptığınızdan emin olmaktır. Tüm bu temizlemeden sonra Google aramasını tekrar çalıştırın.
  • Bunu gerçekleştirmenin bir diğer yolu da, her gün kullandığınızdan tamamen farklı bir tarayıcı kullanmak olacaktır. Bu yeni tarayıcıda (Firefox Chrome, Internet Explorer, Safari) bir Google hesabında oturum açmadığınızdan ve SERP'lerde döndürülen herhangi bir bağlantıyı tıklamadığınızdan emin olun. Yeni bir tarayıcıya kendinize temiz bir sayfa açmak, web sitenizin gerçekte bir anahtar kelime öbeği için sırada olup olmadığını veya yapay olarak anahtar kelimeniz için sıralamaları şişirebilecek herhangi bir işlemi yapmamasını kolaylaştırır.
  • Üçüncü bir yöntem ise, tarayıcının "özel" tarama modunu kullanmaktır. Internet Explorer "Özel" modda ve Google'ın Chrome tarayıcısı "Gizli" modu sağlar. Tarayıcıyı başlattığınızda bu modların seçilmesi gerekir.

Sıralama Takip Servisleri:

Belirli anahtar kelime öbekleri için arama sıralamaları hakkında düzenli olarak güncellenen bilgileri sağlayan bir dizi çevrimiçi araç ve hizmet de bulunmaktadır. Maliyetler ve işlevler, verilen hizmet sağlayıcısına ve keşfetmek ve izlemek istediğiniz anahtar kelime sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

*http://www.webpresencesolutions.net/7-reasons-google-search-results-vary-dramatically/ yazısından Türkçe'ye çevrilmiştir.

SEO konusunda daha ayrıntılı bilgi için Arama Motoru Optimizasyonu / SEO Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

SEO Hizmeti Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content