Aegir ile Dalgaların Hakimi Olun - Drupal Sunucu Yönetimi
Serhat Özkara / 03.11.2016

Aegir ile Dalgaların Hakimi Olun - Drupal Sunucu Yönetimi

Aegir, İskandinav Mitolojisi'nde aynı zamanda deniz tanrılarından biri olan devdir. Bazen Denizler Kralı olarak da anılır. "Okyanusun gücü" olarak kişileştirildiği de görülmüştür. Drupal'ın da damla olduğunu düşünürsek, bir Drupal Sunucu Yönetimi Platformu'na neden bu ismin verildiği kolayca anlaşılabilir.

Drupal’in en büyük mimari özelliklerinden biri de, platform olarak adlandırılan ve ortak modül ve çekirdek kodları olarak niteleyebileceğimiz yapının kullanılarak birden çok web sitesini hayata geçirebilecek yeteneğe sahip olmasıdır. Bu sayede, herhangi bir modülde yapılan güncelleme, aynı platformu kullanan tüm web sitelerinde geçerli olacaktır. Bu da, birden fazla siteye ihtiyaç duyulduğu durumlarda sunucu yönetim maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlanmasına olanak sağlamaktadır. Bununla birlikte, her bir site, farklı veritabanı kullandığından, kendine has özelliklere ve modüllere de sahip olabilmektedir. Platform yapısına ek olarak Drupal, kurulum profilleri kullanımına da olanak sağlamaktadır. Kurulum profilleri, bir platform üzerinde inşa edilen farklı siteler için, kurulum esnasında, farklı modül, tema veya gerek duyulan yamaların uygulanmasını sağlayan bir araçtır.

Aegir Platform Ekleme

Aegir Nedir?

Basitçe Aegir, Drupal sitelerini barındırma görevleri için, Drupal’ın kendisi kullanılarak geliştirilmiş bir arayüzdür. Aegir arayüzü kullanılarak, bir Drupal Platformu tanımlayabilir ve bu platform üzerinde birden çok site oluşturabilirsiniz. Yeni bir site oluşturduğunuzda, Aegir sizin için veritabanı oluşturur, sitelere özel dosya dizinlerini oluşturur ve hatta web sunucu yazılımınızda bu sitelere ulaşabilmeniz için gereken yapılandırma dosyalarını otomatik olarak yaratıp web sunucunuzu bu dosyaların aktif olabilmesi için tekrar yükler. Size sadece yeni oluşturduğunuz siteye giriş yaparak, keyifle geliştirme yapmak kalır.

Aegir ile Site Yönetimi

Aegir’in özel yetenekleri tabii ki bununla da bitmiyor. Oluşturduğunuz sitelerin yönetimi için size bir çok özellik sunuyor. Arayüzü kullanarak, oluşturduğunuz sitelerin yedeklerini alabilir, zamanlanmış otomatik yedek alma özelliğini kullanabilir ve istediğiniz bir yedeğe geri dönüş yapabilirsiniz. Hatta, eski yedeklerinizi ayda bir, haftada bir gibi belirleyeceğiniz zaman aralıklarında kalacak şekilde silebilirsiniz. Bunun dışında cache temizlemeden tutun da, yönetici parolasını sıfırlamaya veya mevcut sitenizi başka bir platformunuza taşımaya birçok zaman alıcı işlemi tek bir tıklamayla yapabilirsiniz.

Aegir Site Yonetimi

Drupal Geliştirme Sürecinde Aegir

Aegir, web sitenizi geliştirirken de zaman kazanmanızı sağlıyor. Arayüzdeki klonlama seçeneğini kullanarak, güncelleme ve yama uyguladığınız yeni bir platforma ya da mevcut başka bir platforma, yayındaki siteye hiç zarar gelmeyeceğini bilerek, klonlama yapabilirsiniz. Klon sitede güncellenmiş modülleri ve/veya çekirdeği test ederek, gerçek siteyi kolayca güncelleyebilirsiniz.

Bir diğer değerli geliştirme özelliği de, sitelerin yayında olduğu adrese dev öneki ekleyerek (www.dev.ornek.com gibi) önbellekleme süresini minimuma indirebilir ve geliştirme sürecinde önbellekleme problemlerinin önüne geçmiş olursunuz.

Aegir ile Sunucu Yönetimi

Site yönetimi ve geliştirme üzerine hayatımızı kolaylaştıran Aegir, sunucu yönetimi konusunda da kullanıcısını yalnız bırakmıyor. Şimdi bir de bu konuda bize nasıl yardımcı oluyor biraz inceleyelim:

Arayüz üzerinden, herhangi bir platformda yarattığınız tüm siteleri, bir adres üzerinde sunucu konfigürasyonları ile uğraşmadan kolayca yayına alabilirsiniz. Yayında olan bir siteyi ise başka bir domain üzerinden yayına almak da bir yazı alanı doldurmak kadar kolay.

Eğer sitenizi SSL'e geçirmek isterseniz, Aegir ile bir Let’s Encrypt sertifikası alarak yayına hemen HTTPS üzerinden devam edebilirsiniz.

Farklı sunucular üzerinde veritabanı ve web sunucusu bulunduruyorsanız, Aegir çoklu sunucu yapılandırmasını da destekliyor. Yapmanız gereken tek şey arayüzden yeni bir sunucu eklemek! Bununla beraber Aegir tek bir sitenin birden fazla sunucu (high availability) üzerinde barındırılmasına da imkan tanıyor.

Eğer sunucunuzun komple bir Drupal barındırma çözümü olan BOA (Barracuda Octopus Aegir) üzerinden yapılandırmasını sağlarsanız, Linux, NGINX ve diğer yazılım güncellemeleri için düşünmenize gerek kalmaz. Sadece tek bir script çalıştırarak tüm sunucu yazılımlarınızı güncelleyebilirsiniz.

Eğer siz de birden fazla Drupal sitesini barındırmak istiyor ve sunucu yönetimi ile ilgili güncelleme ve güvenlik gibi çeşitli sıkıntılar yaşıyorsanız, burada yazdıklarımızdan etkilendiğinize eminiz.

Sunucu Yönetimi Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content

Drupal Nedir?

Drupal; web, intranet ve mobil platform uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir açık kaynak deneyim yönetimi çatısıdır.

Yazının Devamı