LUSH: Bir Drupal E-Ticaret Sitesi
Kasım Burak Özdemir / 21.06.2017

LUSH: Bir Drupal E-Ticaret Sitesi

İngiliz kozmetik şirketi LUSH, mağazalarının tüm dünyada gördüğü ilgiye eşdeğer bir dijital ortam oluşturmak için Drupal e-ticaret sitesi kurulumunda FFW ile birlikte çalıştı. LUSH, merkezi İngiltere’de bulunan, vejetaryen ve vegan güzellik ve kozmetik firmasıdır. Şirketin dünya genelinde çekirdek bir müşteri kitlesi grubu var ve bunların çoğu LUSH'un perakende satış mağazalarından ürünleri satın alıyor.

Mağaza satışları çevrimiçi satışlarına göre çok daha fazla olan LUSH, markasının özelliklerini en iyi şekilde sergilerken büyük satışlar sırasında ölçeklenebilir ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirecek bir dijital deneyim yaratmak istiyordu. Ekolojik farkındalığı yüksek, topluluk odaklı bir işletme olarak değerlerinin Drupal gibi birçok açık kaynak topluluğunun değerleri ile uyumlu olduğunu biliyorlardı. Kendi çözüm ortaklarından biri LUSH’ı FFW'ye yönlendirdiğinde süreç başlamış oldu. uk.lush.com

Ölçeklenebilir, Küresel, Yerelleştirilmiş: Drupal E-ticaret

LUSH, her yıl sadece 26 Aralık’ta (Boxing Day) olmak üzere tek bir indirim gerçekleştiriyor. 2014 yılında LUSH’ın sitesi, aynı anda siparişini tamamlamaya çalışan 12.000 kullanıcı gibi yüksek bir trafik hacmini kaldıramadı ve çöktü. Bu durum, LUSH'ın büyük oranda çevrimiçi satış karını kaçırmasına neden oldu. Hem bu durum hem de buna ek olarak sadık müşteri tabanına yeterince hizmet verebilecek dijital varlığa duyulan ihtiyaç nedeniyle LUSH, yılın her gününde onlara hizmet edebilecek yeni bir dijital platform oluşturma kapasitesine sahip bir tedarikçi aramaya yöneldi.

LUSH'un başlıca kaygısı, yılda tek bir kez düzenledikleri indirim esnasındaki trafik yükünü karşılayabilecek bir siteye sahip olmaktı. Buna ek olarak, LUSH küresel bir şirket olduğundan, FFW'den yerel ülke dükkanlarını büyütecek kadar yüksek-elverişliliğe (high-availability) sahip bir ticaret platformu sağlamalarını talep etti.

LUSH, her ülkenin kendi içeriğini düzenleme ve çeviri yapmasına ve aynı zamanda tüm sitelerde tutarlı veri akışı ve iş zekası raporlamasına olanak sağlayacak bir esneklik istedi.

Web ve Mobil için Dijital Bir Platform Oluşturma

FFW, LUSH'ın halihazırda sahip olduğu sitenin yapısına ve mimarisine ait kodu inceledi. Buradan yola çıkarak trafikteki artışları ve dalgalanmaları giderebilecek bir çözüm planlayarak uygulamak istiyordu.

FFW, hem web ve hem de mobil cihazlarda kullanıcıların kolayca ve güvenli bir şekilde satın alma ve ödeme yapmalarını sağlamak için bulut tabanlı bir dijital deneyim platformu Drupal e-ticaret sistemini planladı ve kurdu. Kullanıcıların indirim sırasında fiyat değişikliklerini görmek için sayfaları sık sık yeniden yüklemelerinin oluşturduğu yükü karşılamak üzere sunuculardaki talepleri azaltmak için Cloudflare önbellekleme katmanı kullandı. Sistemler arasında siparişlerin ve verilerin senkronize edilerek kullanıcıların cihazlar arası geçişlerini, işlem yapmalarını kolaylaştıran için yüksek-elverişliliğe sahip kuyruk sistemi oluşturuldu.

Oluşturulan bu yeni platform, oldukça ölçeklenebilir olduğu ve bölgesel yerelleşmeyi basitleştirdiği için gerçekten küresel bir platform. Farklı bölgeler, içeriğini kolayca ölçekleyebilir ve özelleştirebilir. Lingotek ve otomatik çeviriler, LUSH'ın içerik havuzundaki tüm içeriğin her bölgede bulunmasını sağlarken, eklenti olarak kullanılabilen harici ödeme ağ geçitleri ise küresel kullanıcıların işlemlerini kolay ve güvenli bir şekilde tamamlamalarına izin verir.

Ayrıca LUSH'ın Android uygulamasının özellikleri ve işlevleri üzerinde de durulmaya değer. FFW, LUSH'ın mevcut iOS uygulamasını ele alarak benzer bir deneyimi Android kullanıcıları için geliştirdi. Uygulama, ürün yelpazesini sergilemekte ve kullanıcıların alışverişerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır. Buna ek olarak, uygulama, kullanıcıların en yakın LUSH mağazasını bulmalarına, LUSH ürünlerinden oluşan seçilmiş içerikle etkileşimde bulunmalarına, geniş bir bileşen veritabanını görüntülemelerine, özel "Fresh from the Kitchen" ürünlerine erişmelerine ve LUSH hesaplarında oturum açarak geçmişteki siparişlerini görüntülemelerine olanak sağlar.

Mobil uyarlama çalışması Android uygulaması ile sınırlı kalmadı. FFW, LUSH'ın öncesinde sadece İngiltere'ye özgü kullanımını desteklemek için kodlanmış olan Mobil API'ını önemli ölçüde genişletti. FFW ekibi, mobil API'yı çok dilli işlevsellik ve birden fazla pazarın nakliyesi, para birimlerini, işlemlerini desteklecek ve her piyasa yasalarına ve yönetmeliklerine uyumlu olacak şekilde genişletti. Bu, Android ve iOS uygulamasının kullanılabilirliğini arttırdı. Daha önce iOS uygulaması yalnızca İngiltere'deki müşteriler tarafından kullanılabiliyordu.

Yüksek Trafikte Kullanım Sorununun Kolaylıkla Aşılması

Proje, 25 kişilik bir FFW ekibi tarafından 3700 Jira görevi bitirilerek 8 ayda tamamlandı. Senede bir kez gerçekleşen 26 Aralık (Boxing Day) indirimi sırasında platformun çok yüksek trafik senaryolarını rahatlıkla kaldırabileceğinden emin olmak için çok sayıda stres ve yük testi gerçekleştirildi.

Lansman sonrasında, yeni LUSH Drupal e-ticaret sitesi hem web trafiğinde hem de çevrimiçi satışlarda çarpıcı artışlar sergiledi. Web sitesi oturumları % 75, dijital siparişler % 64 artarken alışveriş sepetinin terk edilmesi % 16 oranında azaldı.

Bundan önceki web sitesi, geçtiğimiz yılki 3 günlük 26 Aralık (Boxing Day) indirimi esnasında neredeyse sürekli çöküyordu. FFW'nin geliştirme ekibi tarafından inşa edilen yeni Drupal e-ticaret platformu, bir önceki yıla göre sipariş sayısının dört katına çıkmasını sağladı. Site bir önceki yılın trafiği göz önünde bulundurularak yapılandırılmıştı, ancak aldığı trafik öngörülenin iki katından fazla oldu. Zaten hali hazırda müdahale için bekleyen FFW çalışanları tarafından birkaç değişiklik yapıldıktan sonra güncellenmiş site güzel bir performans sergiledi. Nihai olarak, çevrimiçi indirimli satışa sunulan ürünlerin % 90'ı tükendi ve satış (ve dijital platform) başarısını ilan etti.

Yeni platform, 100 kadar farklı pazarı destekleme kapasitesine sahip ve şu anda 17 farklı ülkenin ve bunların yerelleştirilmiş alt sitelerini destekliyor. Farklı alt siteler arasında bilgi akışı / paylaşımı kolayca sağlanırken ve platformlar birbirleriyle işbirliği içinde çalışırken, site mimarisi her alt sitenin bağımsız olarak çalışmasına olanak sağladığından, örneğin, Almanya'dan gelen trafikteki büyük artışlar Yeni Zelanda'daki operasyonları kesintiye uğratmıyor. Halen bu site, dokuz farklı Drupal profilinin beraber çalışırken uluslararası ölçekte veri alışverişi yapan dünyanın en büyük ve en karmaşık Drupal e-ticaret sitelerinden biridir.

Sonuçlar LUSH’ı çok heyecanlandırdı: Dönüşüm ve etkileşim ölçümleri beklentilerin çok ötesine geçti ve platform Econsultancy tarafından "ilham verici bir mobil ticaret sitesi" olarak seçildi.

Haberin Kaynağı için: https://ffwagency.com/work/lush

Dijitalleşme İhtiyaçlarınız için

Projelerinizin doğru çözümlerle başarıya ulaşması için bizimle iletişime geçin!

İlgili Yazılar

Reference content

E-Ticaret Nedir?

Alışveriş, tanıtım, mal ve hizmet alımı, ödeme gibi ticaret bileşenlerinin internet, elektronik ortamlarda yapılmasına E-ticaret denir.

Yazının Devamı