Ölçeklenebilirlik Nedir?
Gamze Çalışkan / 10.09.2020

Ölçeklenebilirlik Nedir?

Büyüyen, gelişen, artan isteklere yanıt vermesi gereken bir sistemin, çalışmanın, işlemin veya yazılımın bu isteklere cevap verme, yönetme ve sorunlarla başa çıkmak yeteneğini ölçeklenebilirlik olarak tanımlayabiliriz. Ölçeklenebilirlik, web uygulamalarında kullanıcıların aynı anda bir işlemi yapmak istemelerine karşı bu istekleri gerçekleştirme durumu, oranıdır.

Şirketinizin birimler arası sorunsuz veri akışının sağlanması, bin çalışanla 5 bin çalışana cevap verme hızının sorunsuz gerçekleştirilebilmesi, bunların doğru şekilde işlenmesi, ölçeklenebilirliğinizin ne derece iyi olduğuna bağlıdır. Eğer yazılımınız 1000 kişiye cevap verebilecek bir yetiye sahip değil ise büyüme başladığında, daha fazla müşteriye, çalışana cevap verebilmek için sisteminizi baştan tasarlamanız gerekebilir. İşinizin büyümesi, daha fazla müşteriye ve daha fazla kişiyle, kaynakla çalışma durumu ve bu yük ile başa çıkamama durumu veriminizi ve hizmetinizin kalitesini düşürecek ve pazar payınızı etkileyecektir.

Ölçeklenebilirlik birçok etkene de bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yazılımların ölçeklenebilirliği değerlendirilirken;

  • sahip olduğu fonksiyonlar
  • kullanılan veritabanı
  • kod altyapısının (code base) düzgünlüğü
  • bakım ve test’e olanak sağlaması

göz önünde bulundurulmalıdır.

Binbiriz kullandığı teknolojileri ölçeklenebilirliği kanıtlanmış olanlar arasından seçer.


Kaynakça:

  1. https://www.techopedia.com/definition/9269/scalability
  2. https://vaadin.com/blog/scalable-web-applications
  3. https://www.infoq.com/news/2009/05/8-Best-Practices-Scalability/
  4. https://distone.com/erpscalability

Dijital Dönüşüm Çözümlerimiz

Dijital Dönüşüm Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content

Yazılımda Esneklik Nedir?

Yazılımın esnek olabilmesi için sadece kendi içindeki özelleştirilebilirlik kabiliyeti değil diğer sistemlerle entegrasyon kabiliyeti de önemlidir.

Learn more

Yazılım Performansı Nedir?

Yazılımda veya sunucuda çeşitli kodlama yöntemleri ile yazılımınızın performansı arttırılabilir veya yüksek performanslı yazılımlar geliştirilebilir.

Learn more