GPL Nedir?
Gamze Çalışkan / 11.01.2020

GPL Nedir?

GPL (General Public License) bir çok şey üzerine kullanılan, son kullanıcının kullanma, paylaşma üzerinde değişiklik yapmasını sağlayan bir özgür yazılım lisansıdır. Bu lisansın orjinali Richard Stallman tarafından Özgür Yazılım Vakfı (FSF) adı altında GNU Projesi için yazılmıştır. GPL de aynı lisans şartları altında dağıtılabileceğine dair, telif müsadeli bir lisans türevidir. Bu ayrıcalıklı, hoşgörülü özgür yazılım lisansları arasında BSD ve MIT lisansları en çok kullanılanlarıdır.

Özgür Yazılım Vakfı tarafından kaleme alınan GNU Genel Kamu Lisansı, dört temel özgürlüğü güvence altına almayı amaçlar. Bu dört temel özgürlük sırasıyla şunlardır:

  • Özgürlük 0: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü.
  • Özgürlük 1: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü.
  • Özgürlük 2: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü.
  • Özgürlük 3: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü.

GPL'in Avantajları

GPL, birçok alanda özgürlük sunmasıyla daha avantajlı bir konuma da yükseliyor. Geliştirme, mülkiyet, denetim, güvenlik gibi alanlarda kitlesel kullanım bulunduğundan daha etkili çözümler sunulabiliyor. Bu tarz avantajlar da GPL kullanımını daha cazip hale getiriyor. GLP’nin avantajları;

  • Yazılımının içinde ne olduğunu bilinir. Kaynak kodu açık olduğu için gerekli incelemelerden sonra istenildiği gibi kullanma imkanı tanınır.
  • Geliştirilmesi, hataların bulunması ve düzeltilmesi, hatta denetiminin yapılması büyük bir kitle / topluluk tarafından gerçekleştirilir. Bu durum ise işlemlerin çok daha hızlı ve kaliteli olmasını sağlar.
  • Topluluk tarafından kullanıldığı için yardımlaşma imkanı sunar.
  • Yazılımı kendi istediğiniz şekle büründürebilir veya istediğiniz şeklin var olup olmadığını kısa bir araştırmayla görebilirsiniz. Topluluk tarafından kullanıldığı için birçok formatta yazılıma ulaşılabilir.
  • Kullanıcı ürünü geliştirmek için üretici firmaya bağımlı kalmaz. Kodlar açık ortamda bulunduğu için üretici firma dışındaki kişilerce de geliştirilebilir olur.

şeklinde ve daha da artırılarak belirtilebilir.

Kaynaklar: https://tr.wikipedia.org/wiki/GNU_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1

Açık Kaynak Çözümlerimiz

Açık Kaynak Uygulama Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content

Drupal Nedir?

Drupal; web, intranet ve mobil platform uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir açık kaynak deneyim yönetimi çatısıdır.

Learn more

WordPress Nedir?

Wordpress; özellikle kullanım kolaylığı ve hazır tema çeşitliliği nedeniyle web tasarımında yaygın olarak kullanılan açık kaynak içerik yönetim sistemidir.

Learn more

Joomla Nedir?

Joomla, PHP ve MySQL ile MVC olarak geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir CMS olarak tanımlanabilir.

Learn more