İçerik Yönetim Sistemi / CMS Nedir?
Tigin Öztürk / 21.06.2020

İçerik Yönetim Sistemi / CMS Nedir?

İçerik yönetim sistemi veya CMS (content management system)

  • farklı tipteki içeriklerin herhangi bir teknik bilgiye sahip olmaksızın düzenlendiği
  • kullanıcıların farklı rollere sahip olduğu,
  • bu rollerin yetkilerine göre içerikle farklı düzeylerde etkileşime girdiği,
  • verilerin depolandığı, raporlama ve analizlerinin yapıldığı,
  • ve içeriklerin görsel bir arayüz ile kullanıcılara sunulduğu

yazılım platformlarına verilen genel isimdir.

Bir web uygulaması PHP, C# gibi dillerle doğrudan kod yazarak oluşturabilmesine rağmen; bu diller üzerinde geliştirilmiş içerik yönetim sistemleri kullanıcıya daha az kod yazma olanağı tanıyacak şekilde bina edilmiştir. Benzer ihtiyaçlar için geçmişte "zaten yazılmış", kullanılmış ve test edilmiş kodlar paketlenerek ve kullanıcı dostu bir arayüzle sunulmuş, daha kısa sürede, daha başarılı sonuçlar elde edilmesi sağlanmıştır. Drupal, WordPress, Joomla en çok kullanılan açık kaynak kodlu CMS'lerdir. Öte yandan Adobe, Microsoft gibi kapalı kaynak koduna sahip, lisans bedeli ve yüksek geliştirme maliyetleri ödenerek sahip olunan içerik yönetim sistemleri de vardır. Kullanılacak alana göre farklı CMS'ler tercih edilebilir.

İçerik Yönetim Sisteminin Sahip Olması Gereken Özellikler

Kullanıcı Yönetimi

Bir içerik yönetim sistemi en temelde, güvenli bir kullanıcı girişi ve yönetimi altyapısına sahip olmalıdır. Kullanıcılar sisteme giriş yapabilmeli, şifrelerini unutursa yenileyebilmeli ve kendi profil bilgilerini güncelleyebilmelidir. Yazılım, arayüzünden yeni bir kullanıcı hesabı oluşturma, silme, bloke etme işlemlerini yapmanıza elverişli olmalıdır. Özellikle kurumsal içerik yönetim sistemlerinde kullanıcıların yetkilendirilmesi önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkar. Kurumda farklı bölümlerde çalışan kullanıcılar, site veya uygulama içerisinde farklı bölümlerdeki içerikleri yönetebilme veya erişebilme yetkilerine sahip olabilirler. Öte yandan uygulamanız çoğunlukla kullanıcıların içerik üreteceği (user generated content) odaklı bir site ise; Facebook, Twitter veya Google hesapları ile üye olabilme özelliği de faydalı olacaktır.

İçerik Oluşturma ve Yönetme

İçerik yönetim sistemi kullanıcıya herhangi bir kod yazmadan içerik oluşturabilme, düzenleme, ön izleme, yayına alma ve sınıflandırma becerileri sağlamalıdır. Kullanıcının içeriği oluşturacağı metin editöründe, paragraf, bold, italik, link verme, görsel ekleme gibi özellikler ve içeriklerin listelendiği ve arşivlenebildiği bölümler olmalıdır.

Dijital Varlık Yönetimi

Kullanıcılar içerik yönetim sisteminin içerisinde fotoğraf, video, ses kaydı, podcast, sosyal medya paylaşımı gibi dijital varlıkları depolayabilmeli, yayınlayabilmeli ve yönetebilmelidir. Sistem Youtube, Vimeo gibi platformlarda barındırılan video dosyalarını kolaylıkla sitede yayınlayabilir bir yapıda olmalıdır. Eklenen görsellerin sitede düzgün görüntülenebilmesi için, manuel crop, auto crop, resize gibi özellikler kullanıcıya sunulmalıdır.

Çok Dil (Multilingual) Özelliği

Bugün birden fazla dil özelliğine ihtiyacınız olmasa bile, ileride olabileceği için, içerik yönetim sistemi birden fazla dilde içerik üretebilmeyi ve yayınlamayı desteklemeli. Çok dil (Multilingual) özelliği ile CSM'iniz daha ulaşılabilir olur.

Çoklu Site (Multisite) Özelliği

Bugün birçok kurum, ihtiyaçları özelinde farklı amaçlara hizmet eden birden çok site yönetmek durumunda kalmakta. İçerik yönetim sistemi, tek bir altyapı ile ayrı domian veya subdomainlerde siteleri geliştirmenize ve yönetmenize olanak vermelidir. Bu özellik sayesinde onlarca, yüzlerce siteyi tek bir kurulum ile yönetebilir, güncelleme gibi işleri minimuma indirebilir ve yeni sitelerinizi daha az kaynak harcayarak yayına alabilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemi, CMS Özellikleri

Sürdürülebilirlik

İçerik yönetim sistemi yeni teknolojiler, güvenlik açıkları, yeni özellikler, iyileştirmeler için sürekli güncelleniyor olmalıdır. Drupal gibi açık kaynak yazılımlar, arkasındaki güçlü topluluk desteği sayesinde sık sık güncellenmektedir. Yazılımınızı on binlerce kişinin sürekli geliştirdiğini ve deneyimlerini birbiriyle paylaştığını düşünün.

Arama Özelliği

Kullanıcıların içeriklere rahat ulaşabilmesi için, gelişmiş bir arama sistemi olmalıdır. Arama sistemi, içerik tipleri, sınıflandırmalar, görsel veya metin özelinde yapılabilmelidir.

Kullanışlı Bir Arayüz

Teknik seviyesi yüksek olmayan kullanıcılar için yönetim ekranlarının rahatça içerik oluşturulabilecek, kolay kullanım sağlayan bir arayüze sahip olması gerekir.

Entegrasyon ve Veri Aktarımı

Günümüzde içerik yönetim sistemleri diğer uygulamalardan veri alabilmek ve gönderebilmek durumundadır. İçerik yönetim sisteminiz dışarıya veri aktarabilir ve alabilir durumda olmalı ve bir API (Uygulama Programlama Arayüzü) aracılığıyla diğer uygulamalarla konuşabilmelidir. Bu sayede yazılımınızda ürettiğiniz içerikleri mobil uygulamanıza ve diğer sitelerinize sunabilir, sitenizden aldığınız satış taleplerinizi ERP programınıza aktarabilirsiniz.

Esneklik

İçerik yönetim sisteminiz şirketiniz veya kurumunuzun değişen ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde esnek olmalıdır. Örneğin bugün sadece online yayın yapan bir dergi iken yarın bunu abonelik özelliği ekleyerek ile satışa dönüştürebilmelisiniz. Bugün web sitenizi sadece ürünlerinizi tanıtmak için kullanıyor olabilirsiniz ama, yarın yine aynı site üzerinden ürün satışı da yapabilmelisiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir, esnek, hızlı hareket eden şirketlerin kazandığı bir dünyada içerik yönetim sisteminiz de esnek olmalı.

CMS Önerilerimiz

En iyi CMS, geliştiriciden, editöre ve son kullanıcıya kadar tüm rollerin içerik yönetim sürecindeki ihtiyaçlarını karşılayan CMS’tir. Piyasada “kendi CMS altyapısını geliştiren” veya bunu iddia eden bir çok yazılımcı veya yazılım firması bulunmaktadır. CMS deyince akla ilk gelen sistemlerden Drupal Ocak 2001’de, Wordpress ise Mayıs 2003’te ilk sürümünü yayınladı. Onbinlerce yazılımcının bilgi birikimi ile bugünlere gelen bu içerik yönetim sistemleriyle birkaç kişinin geliştirdiği CMS aynı değildir. Bu sebeple Binbiriz olarak tüm müşterilerimize;

  • özel mülk / kapalı kaynak sistemler kullananlardan,
  • içerik yönetim sistemi kullanmayıp doğrudan kodla web uygulaması geliştirenlerden
  • ve kendi CMS’ini yapanlardan

uzak durmalarını öneriyoruz. Güçlü toplulukların üretimi olan Drupal ve Wordpress gibi açık kaynak CMS çözümleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

*Bu yazı hazırlanırken, değerli arkadaşımız Ömer Atakoğlu’nun 27.04.2014 tarihinde nemedya.com’da yayınlanan “İçerik yönetim sistemi, Neden Drupal?” başlıklı yazısından faydalanılmıştır.

CSM Uygulama Örneklerimiz

İlgili Yazılar

Reference content

Drupal Nedir?

Drupal; web, intranet ve mobil platform uygulamaları geliştirmek için kullanılan bir açık kaynak deneyim yönetimi çatısıdır.

Yazının Devamı

WordPress Nedir?

Wordpress; özellikle kullanım kolaylığı ve hazır tema çeşitliliği nedeniyle web tasarımında yaygın olarak kullanılan açık kaynak içerik yönetim sistemidir.

Yazının Devamı